Detta ska ske med det gamla konstgräset på Ceos

Det utslitna konstgräset ska bytas ut på Arena Ceos i Vimmerby. Men delar av det blir ändå kvar på Ceos.

Det tio år gamla konstgräset på Arena Ceos ska bytas ut, men delar av det blir ändå kvar.

Det tio år gamla konstgräset på Arena Ceos ska bytas ut, men delar av det blir ändå kvar.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-04-12 07:30

Resten kommer att skickas för återvinning.

– Det går inte att lägga det på en skolgård eller som träningsplan hos någon annan förening, säger Ola Gustafsson (KD) ordförande i kultur– och fritidsutskottet.

Kommunen har avsatt 2,8 miljoner kronor för att byta ut den gamla mattan på konstgräsplanen på Arena Ceos i Vimmerby. Parallellt med förs diskussioner om hur den tio år gamla mattan som tas bort ska hanteras. Utvecklingsavdelningen har fått förfrågningar om att använda den på skolgårdar, på andra ytor inom Ceosanläggningen och även från andra föreningar.

Men att använda den gamla mattan på platser utanför Arena Ceos är inte aktuellt. Det slår kultur- och fritidsutskottet fast sedan utvecklingsavdelningen gått igenom förutsättningarna även med miljö– och byggnadsförvaltningen.

Man har kommit fram till fler nackdelar än fördelar med att lägga mattan på en annan pålats än inom Ceosarenan.

–  Det handlar olm miljöskäl i och med risken att sprida gummigranulat och mikroplaster, men också att det krävs markberedningsarbeten och man vet inte hur bra resultatet blir och mattan är tio år och utsliten enligt en besiktning, säger Ola Gustafsson.

Därför kommer en del av den gamla mattan att läggas på en plan yta som blir en uppvärmningsyta vid Ceosarenan.

– Det kommer fler föreningar till del, resten av mattan skickas till deponi för att återvinnas som energi eller nytt material, säger Ola Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!