Direktionen visste inget om resorna

Ska en kommunal tjänsteman i Vimmerby på tjänsteresa i utlandet måste den ha kommunstyrelsens godkännande. Men direktionen i kommunalförbundet Itsam fick ingen information om de utrikes tjänsteresor som har kostat skattebetalarna drygt 300 000 kronor sedan 2012. - Det togs aldrig upp i direktionen, säger Anders Ljung (C) som var ordförande i Itsam under 2012.

Vimmerby2013-11-12 07:32

Vår tidning har tidigare berättat om kommunalförbundet Itsams utlandsresor. När vi nu har sammanställt samtliga kostnader landar slutnotan på 309 174 kronor.
Sex av de totalt nio resorna genomfördes under 2012. Då var Anders Ljung (C) ordförande i direktionen.
- Jag har ingen koll på resorna som de gjorde i tjänsten. De togs aldrig upp i direktionen. Jag har hört talas om att de var iväg, men det var aldrig uppe till beslut på det sättet.
Borde ni inte haft insyn i utlandsresorna?
- Det är förstås bra om man informerar så mycket som möjligt eller återrapporterar vad man har gjort. I alla resor som man gör så ska man redovisa vad man har gjort och vad man har lärt sig. Den dokumentationen borde finnas, säger Ljung och fortsätter:
- Det är Itsams ansvar att avgöra om det är skäligt att åka eller inte. Det kan vara befogat att åka om man lär sig något nytt. Gör man inte det stannar utvecklingen.
Vem har fattat besluten om utlandsresorna?
- Det vet jag inte, men vd (Alberto Necovski, red. anm.) måste vara involverad på något sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om