För att kolla om dagvatten felaktigt kommer in i det kommunala avloppsledningsnätet från fastigheterna i kommunen kommer Vimmerby Energi och Miljö AB att föra in rök eller färgat vatten i rören. I nästa vecka står Toverum på tur.
– Det är samma rök som på konsert eller disco, så den är inte farlig. Men man bör koppla ifrån brandvarnarna innan måndag, säger marknadschef Mattias Gustafsson.
– Det är ett sätt för oss att se om det finns en läcka eller om nätet är felkopplat någonstans. Till exempel om vatten från stuprören felaktigt kommer ner i avloppsreningsnätet istället för att följa med dagvattnet ut.
Undersökningar som gjorts tidigare i projektet har visat att mellan 10–15 procent av fastigheterna haft felkopplingar. I Frödinge rörde det sig om 18 fastigheter. För reningsverket innebär det stora volymer vatten som Mattias Gustafsson menar måste tas om hand och som kostar pengar i onödan.
– Det är regnvatten som egentligen skulle ha kunnat gå direkt till närmaste vattendrag men som nu istället processas och behandlas med kemikalier. Ibland är det felkopplat av misstag och ibland medvetet. Beroende på ort och ålder på ledningsnätet kan det även vara så att kommunen en gång i tiden sa till fastighetsägaren att göra på det sättet.
Om felet är inom tomtgränsen är det fastighetsägarens ansvar att åtgärda problemet. Vilket innebär att många kommunbor kan behöva gräva upp gräsmattan.
– Det som händer om det är en felaktig koppling är att det kommer att komma upp rök, till exempel vid stuprör eller dagvattenbrunnar. Vi kommer då att ta kontakt med fastighetsägaren för att komma överens om lämplig åtgärd. Men är det så att kopplingen från början är gjort på grund av instruktioner från kommunen kan vi bara be folk att åtgärda felet, inte kräva det.
Vilka orter som kommer att kollas under året är inte bestämt men målet med projektet är att undersöka allt avloppsledningsnät i kommunen.