Diskussioner om sjönära boende

Bo vid en vacker Smålandssjö. Ett av kommunens lockbeten för att få fler att bosätta sig på landsbygden. Men exploateringar ska också ta hänsyn till natur och djurliv. I den strandskyddsplan kommunen tagit fram pekas runt 1000 möjliga tomter ut.

Vimmerby2012-08-24 11:47

- Kanske ett 20-tal förverkligas de närmaste tio åren. Det finns i dag ingen kö för en strandtomt, sade stadsarkitekten Bo Klarén, när han presenterade förslaget till strandskyddsplan för ett 25-tal intresserade åhörare.

25 meter
Strandskyddet är i regel 100 meter och har funnits sedan 1975. Lika länge har det finns ett antal skäl för att få dispens. För ett par år blev även landsbygdsutveckling en grund för dispens, samtidigt tog kommunerna över beslutsansvaret, om än med länsstyrelsen som överprövande myndighet.
En landsbygdsutveclande strandtomt ska bland annat öka underlaget för service i en ort mindre än 3 000 invånare. Kommunen har också satt upp hållbar VA-lösning som ett absolut krav, och man ser helst att sjötomter kommer till där det redan finns bebyggelse, men aldrig direkt vid stranden.
- 25 meter mellan sjö och tomter gäller, några direkta strandtomter kommer nog aldrig mer att skapas, tror Bo Klarén.
Kommunen har valt ut platser vid 15 sjöar tänkbara för sjönära boende, totalt rör det sig om 1000 möjliga tomter.

Fakta
Dokument

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om