Sedan i måndags råder bevattningsförbud i kommunen. Detta innebär att man inte får använda vattenslang eller vattenspridare, tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt eller fylla din pool med dricksvatten. Det infördes för att förebygga brist på dricksvatten i och med den allt lägre grundvattennivån. Varför får då vissa dispens för att vattna?
På Ceosvallen står vattenspridarna på för fullt inför bullerbycupen som börjar nästa torsdag den 26 juli.
– En grön gräsmatta är A och O för cupen. Det gäller att ha en bra standard för lagen. Det får vi dels via bra service, det ansvarar vi själva över, genom våra funktionärer som ser till att allt fungerar. Men även genom att säkerställa att vi har bra fotbollsplaner som inte är brända. Där måste vi få dispens från kommunen, säger Magnus Budo Ericsson, tränare i Vimmerby IF som anordnar cupen.
Under 2016 fick de inte vattna alls efter bevattningsförbudet. Vilket ledde till att gräset var gult och bränt.
– Vi förlorade flera lag som inte har kommit tillbaka igen efter det året. En bränd gräsmatta blir som att springa på asfalt, det är inte alls det man är ute efter. Både lag och ledare hade dåliga vibbar när de åkte härifrån och 5 - 20 lag har inte kommit tillbaka sedan dess. Gräset är det viktigaste för att få en bra upplevelse. Nu har vi tillstånd från kommunen att vattna, säger han.
Kommunen kan även bekräfta att en dispens har utfärdats
– De har ett specialtillstånd på ceosvallen inför Bullerby Cup. De använder sig dock inte av dricksvatten utan överblivet vatten från Arla för att bevattna gräsmattorna, säger Tomas Peterson, kommunalråd.
På Arlas anläggning i Vimmerby tillverkar de mjölkpulver, både hel- och skummjölkspulver. För att göra ett kilo mjölkpulver behövs 8 till 10 kilo mjölk. Vätskan som blir över hamnar i Arlas dammar som sedan pumpas ut i Stängån. Vart ifrån vatten tas för att bevattna fotbollsplanerna.
Även på Astrid Lindgrens värld och Näs sker fortfarande bevattning.
– Här på ALV och Näs har vi fått dispens att vattna våra planteringar. Det är en stor del av upplevelsen för de turister som kommer hit. Vi använder dock egna brunnar och inte kommunens vatten, men det tillhör trots allt samma grundvatten. Därför vattnar vi så sparsamt som möjligt för att inte slösa på vattnet i onödan, säger Joacim Jocke Johansson, VD på Astrid Lindgrens värld.