Djur och odjur broderar ut på Näs

Elin Samuelsson är en riktig fena på broderi. Från och med söndag så kan man se hennes tentakelodjur som är en av 611 djur och odjur som visas på Astrid Lindgrens Näs.

"Det finns specifika stygn man kan följa, men jag kör mer hej vilt. Det är kanske det som kan skrämma i början tror jag, att man känner att man inte kan alla stygn och att man måste brodera på ett visst sätt. Men det är bara att köra, jag sätter både pärlor och knappar i mina broderier – det är bara fantasin som sätter gränsen." säger Elin Samuelsson.

"Det finns specifika stygn man kan följa, men jag kör mer hej vilt. Det är kanske det som kan skrämma i början tror jag, att man känner att man inte kan alla stygn och att man måste brodera på ett visst sätt. Men det är bara att köra, jag sätter både pärlor och knappar i mina broderier – det är bara fantasin som sätter gränsen." säger Elin Samuelsson.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-06-03 15:00

– Jag känner lite skräckblandad förtjusning av att vara i vatten, det är häftigt med alla koraller och färger och allt som rör sig där nere, men samtidigt så är det lite läskigt – man kan inte andas där nere och vad finns där, är man välkommen?, berättar Elin Samuelsson om hennes broderialster som inspirerats av ett tidigare skolprojekt. 

undefined
Elin Samuelssons tentakelmonster (som syns i mitten) inspirerades av ett skolprojekt hon gjorde 2019.

I trägårdshuset på Astrid Lindgrens Näs finns 611 broderialster, samtliga gjorda på en bit kläde (ylletyg) som är lika stort som ett A5-papper. Det är en samlingsutställning vid namn Djur & Odjur som är på turné runtom i Sverige och som nu hamnat på Näs. Thea Östin som är hemslöjdskonsulent i Kalmar län berättar mer om hur utställningen föddes.

– När corona slog till och alla kurser och fysiska aktiviteter blev inställda, så frågade hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland sig om man kan skapa slöjdgemenskap utan att träffas fysiskt, går det att göra digitalt?, säger hon och fortsätter:

– Då kom man på att man skulle göra en broderiutmaning temat djur och odjur. 

Projektet fick snabbt spridning och blev nationell. Under 13 veckor fick deltagarna i uppgift att brodera valfritt motiv på temat. Under dessa veckor har deltagarna möts digitalt och broderat tillsammans. Textilkonstnären Erik Torstensson har sedan haft i uppgift att sammanställa och presentera alla alster som skickats in. 

undefined
"Det är spännande med samlingsutställningar med så mycket glädje, lust och skapande – det passar perfekt och är som gjort för vårt lilla trädgårdshus." säger Anneli Karlsson (till höger) utställningsproducent på Näs. Här tillsammans med Thea Östin.

Elin Samuelsson befann sig i en hektisk period i livet när hon fick höra talas om projektet.

– Jag var precis mitt i en flytt och höll på med examen när jag gjorde det här broderiet. Först bodde jag i Dals Långed och sen flyttade jag till Vimmerby.  Jag sköt på det till de sista två veckorna och sen snabb-broderade ihop någonting i slutändan. Jag tyckte det var ett väldigt kul projekt att göra i dessa tider. 

undefined
Elin Samuelsson är en rutinerad broderare. På jackans rygg skymtar ett familjeporträtt som hon själv broderat.

Hon är en rutinerad broderare, det blir tydligt när hon visar upp ryggen på sin jeansjacka. Där finns ett stort broderat familjeporträtt; Elin och hennes sambo och deras kaniner. Snart blir det tillökning i familjen med en bebis och Elin säger med ett leende att hon får fylla på broderiet med den nya familjemedlemmen. 

Hur kom det sig att du började med broderi?

– Jag har alltid varit kreativ och jobbat med händerna. Men det var nog att det är så enkelt att ta med. Jag tycker också att det är kul att man kan dekorera kläder med det och uttrycka sig på det sättet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!