Djursdala skickar in ansökan om friskola

"Otroligt skönt att alla drar åt samma håll."

Medlemmar i styrelsen för friskoleföreningen i Djursdala. Från vänster Angelica Gunnarsson, Sandra Carlsson, ordf., Maria Wiberg, Claes Junhammar, Jacob Käll, Rebecka Fredriksson och Elisabeth Ejeblad. Foto: Nils-Erik Pettersson.

Medlemmar i styrelsen för friskoleföreningen i Djursdala. Från vänster Angelica Gunnarsson, Sandra Carlsson, ordf., Maria Wiberg, Claes Junhammar, Jacob Käll, Rebecka Fredriksson och Elisabeth Ejeblad. Foto: Nils-Erik Pettersson.

Foto:

Vimmerby2015-12-19 09:11


Djursdalaborna har inte gett upp hoppet om en skola i bygden. Tvärtom jobbar man hårt för att kunna starta en friskola, klass 1-5, läsåret 2017-18 om nu den kommunala skolan försvinner från och med kommande höst.

En ansökan ska skickas till Skolinspektionen innan den 31 januari nästa år.

- Oavsett resultatet av folkomröstningen den 21 februari måste de här uppgifterna in för att vi ska ha möjlighet att starta en verksamhet hösten 2017, säger Claes Junhammar i den nybildade ekonomiska föreningen Djursdala friskoleförening.

- Tyvärr blir det ett glapp på ett läsår men det är inget att göra åt.

- Det är ett omfattande dokument på cirka 30 sidor som ska fyllas i. Främst är det tre områden man är intresserad av, dels elevunderlaget för ett antal år framåt, dels ekonomin och dels att vi förstår vilka lagar och förordningar som gäller inom skolans område, säger Rebecka Fredriksson.

- Besked om vi godkänns eller inte kommer i oktober nästa år.

Tanken på en friskola väcktes redan efter politikermötet i skolans gymnastiksal i april och har sedan förankrats och utvecklats. Efter en enkätundersökning bland föräldrar som berörs, nu och i framtiden, har föreningen mandat att agera på allas vägnar.

- Det känns otroligt skönt att alla drar åt samma håll, att alla ser fördelarna med den lilla, åldersintegrerade skolan i Djursdala, säger föreningens ordförande Sandra Carlsson.

- Naturligtvis är det allra bäst om kommunen river upp nedläggningsbeslutet och vi inte behöver sjösätta friskoleprojektet. Men står det fast vill vi ha ett väl förberett alternativ.

- Idag har skolan cirka 25 elever i klass 1-6 men trenden vänder redan till nästa år. Om bara ett par år kommer elevantalet att ligga stadigt på 30-40 barn, säger Rebecka Fredriksson

Läs mer i lördagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om