Dödliga doser arsenik i industrimark

Marken på industriområdet i Södra Vi är så förgiftad av arsenik och kreosot att en enda näve jord skulle kunna döda ett barn. Nu förelägger Länsstyrelsen AB Stabsuecia Södra Vi att vidta omfattande åtgärder för hur området bäst ska saneras på gifter och föroreningar.

Vimmerby2010-01-05 07:10

Länsstyrelsen använder viten på flera hundratusen kronor och i flera steg för att sätta press på företaget som anser att undersökningarna och bedömningarna inte alls behöver göras på det sätt som Länsstyrelsen kräver.
Enligt Länsstyrelsens beslut från den 10 december om förelägganden mot bolaget ska bolaget betala ett vite på 100 000 kronor om inte den inledande orienterande fasen med fem olika undersökningsmoment är genomförd till den 1 mars i år, 2010.
Därefter kräver Länsstyrelsen ett löpande vite på 40 000 varannan månad tills de fem punkterna i den första fasen är verkställda.
Länsstyrelsen kräver också att de tre första stegen i huvudstudien ska vara klara senast den 15 april i år och att hela huvudstudien ska vara genomförd och slutredovisad senast 2 maj 2011.

1,4 miljoner i vite
Totalt handlar det om fyra steg där Länsstyrelsen sammanlagt förelägger företaget med 1,4 miljoner om de fyra stegen inte är uppfyllda till maj nästa år.
Bolaget har bedrivit impregneringsverksamhet i Södra Vi sedan 1940-talet, men planerar nu att avveckla den sista delen i verksamheten. En handlingsplan för den avvecklingen lämnades in till Länsstyrelsen i november 2007. Den har kompletterats flera gånger, men Länsstyrelsen är likväl långt ifrån nöjd med bolagets syn på vilka undersökningar och saneringar som behöver utföras i och med avvecklingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om