– Det ska bli skönt att få detta åtal avgjort i rätten eftersom det snart gått ett helt år sedan hotet. Det har påverkat mig mycket och även mina anhöriga, säger Nilsson Nachtweij (C).
Det olaga hot den förre centerpartisten Erik Paulsson åtalades för den 26 augusti i fjol ska ha skett under ett telefonsamtal mellan honom och centerns ombudsman i Kalmar län. Enligt åtalet och förundersökningen ska Erik Paulsson tre-fyra gånger ha sagt till att han skulle slå ihjäl partikollegan om hon inte slutade upp att tycka saker offentligt i medier och på sociala medier. Något Erik Paulsson förnekar.
Samtalet mellan Paulsson och partiombudsmannen skedde den 12 juni. Tre dagar senare polisanmälde ombudsmannen hotet. Samma dag skulle fullmäktige i Vimmerby ta beslut om att neka Ingela Nilsson Nachtweij ansvarsfrihet för år 2019. Hotbilden och risken att möta partikollegan gjorde att hon avstod från möjligheten att försvara sig inför fullmäktige före beslutet. En knapp majoritet beslutade att vägra henne ansvarsfrihet, det beslutet upphävdes av förvaltningsrätten i mars i år.
Enligt Anna–Lena Pogulis, projektledare på Sveriges kommuner– och regioner, ökar hot och hat mot politiker generellt.
– Var tredje förtroendevald har upplevt hot eller hat. Det gäller även andra grupper som exempelvis journalister och det är tragiskt i sig. Vad som är än mer sorgligt är att upplevda hot mellan politiker också ökat enligt Politikernas trygghetsundersökning som genomförs av Brottsförebyggande rådet sen 2016, i varje fall när de tillhör olika partier. Däremot ser vi en minskning av hot inom det egna partiet. Men även där har drygt två procent av de 8 600 tillfrågade upplevt att de fått utstå hot i någon form, säger hon.
Hon markerar också en viktig skiljelinje.
– Det finns en gråzon med en hotfull ton som är oacceptabel, men som inte leder vidare till polisanmälan eller åtal. Det är viktigt att alla partier går ihop och markerar tydligt också mot det oacceptabla för att vi ska kunna behålla den öppenhet och tillit som Sverige ändå har.
Rättegången om Vimmerbyfallet har flyttats fram flera gånger. Först på grund av covid 19, sen på grund av att den misstänktes vittne befann sig utomlands. Vimmerby Tidning kommer rapportera på plats från rättegången under tisdagen.