Dödsolycka i Vimmerby utredd

Brott har ej kunnat styrkas och ärendet avskrivs. Ett kort och koncist besked från kammaråklagare Wilhelm Storck när det gäller den tragiska arbetsplatsolyckan vid ASSI Domän Hemmingsson Trä i Vimmerby den 23 oktober 2001. Vid olyckan omkom en 33-årig kvinnlig anställd sedan hon dragits in i ett matarhjul och klämts ihjäl. Arbetsmiljöverket har tidigare yrkat på åtalsangivelse och överväger överprövning av åklagarens beslut.

Vimmerby2004-05-05 06:54

Hela utredningen har tagit onormalt lång tid. Först 14 månader efter olyckstillfället var Arbetsmiljöverkets haverikommission klar med sin rapport. Men det dröjde ytterligare lång tid innan rapporten översändes till polisen i Västervik för kompletterande utredning.
Därefter översändes ärendet till åklagare för bedömning. Och nu har således kammaråklagare Wilhelm Storck i Västervik fattat sitt beslut.
- Jag har avskrivit ärendet då brott inte kan styrkas och ingen person har delgivits misstanke. Men det finns möjlighet för Arbetsmiljöverket att begära överprövning, att man inte godkänner att ärendet avskrivs, säger kammaråklagare Wilhelm Storck.

Rapport
I haverikommissionens rapport skrev man bland annat: "Orsakerna till olyckan kan hänföras både till tekniska brister på arbetsplatsen och brister i arbetsmiljöarbetet på företaget. De tekniska bristerna består i avsaknad av avskärmningsskydd och konstruktionen av stoppfunktionen på manöverpulpeten. Bristerna i arbetsmiljöarbetet består i att ledningen inte har ett övergripande grepp och att systematiska riskinventeringen inte har gjorts".
Kommissionen redogör i sin rapport för flera bakomvarande orsaker till olyckan.
De brister man pekat på har för länge sedan åtgärdats enligt Arbetsmiljöverkets krav.
Och äntligen har besked kommit och att åklagare funnit att något brott inte begåtts i samband med den tragiska olyckan som kostade den 33-åriga trebarnsmamman livet.

Fakta

Läs mer:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om