Dokumentvården hotad av sparförslag

Gamla ritningar ända från 1600-talet i stort behov av vård. Kartor och dokument som måste tas om hand. Unika originalfoton som ska räddas och tillgängliggöras. Allt hänger nu i luften, menar kommunens konservator och bokbindare Mattias Nittérus, vars tjänst är en av de som ligger i sparförslaget när kommunstyrelseförvaltningen ska bantas. - Ingen kommer att vårda det kulturarv som varit Vimmerbys profilområde.

Vimmerby2010-12-13 07:35

Nu ska kommunstyrelsen ta ställning till ett sparförslag där åtta tjänster på den egna förvaltningen berörs i olika omfattning.
Mattias Nittérus, bokbindare och pappers- och fotokonservator är djupt oroad över konsekvenserna om hans tjänst sparas bort.
- Försvinner tjänsten läggs också dokumentvårdsverksamheten ner. Det betyder att det inte blir någon vård eller tillsyn av kultarvet som Vimmerby varit stolt över och som också varit vårt profilområde.
Mattias Nittérus började binda protokoll på uppdrag åt kommunen 2004.
- Alla protokoll sedan 1971. Jag är framme på år 2000.
Enligt lag ska protokollen bindas så att dokument inte kan skingras. Men vem som ska fortsätta det här jobbet är bara ett av många frågetecken.

"Slöseri med skattemedel"
Arbetet utökades, dokumentvårdsverksamheten med fotokonservering och papperskonservering permanentades 2005 och 2008 flyttade verksamheten in i nya lokaler.
- Det investerades minst en kvarts miljon i maskiner och lokaler då. Att nu lägga ner verksamheten är slöseri med skattemedel.
Det arbete som under många år lagts ner i bildarkivsprojektet skulle i praktiken gå till spillo, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om