Vimmerbyföretaget växer: "Ett fantastiskt år"

Förlängt avtal med Scania, ökad omsättning och en ny solcellsanläggning. Vimmerbyföretaget Q-Strip kan blicka tillbaka på ett händelserikt och framgångsrikt år.

Peter Lundqvist, till vänster, är vd på Q-Strip som har haft ett lyckat år. Bland annat har företaget tecknat ett nytt avtal med Scania och installerat en solcellsanläggning. Här pratar Lundqvist med Johan Carlsson på OTM Energi.

Peter Lundqvist, till vänster, är vd på Q-Strip som har haft ett lyckat år. Bland annat har företaget tecknat ett nytt avtal med Scania och installerat en solcellsanläggning. Här pratar Lundqvist med Johan Carlsson på OTM Energi.

Foto: Michael Nordin

Vimmerby2024-01-17 19:00

– Vi växer hela tiden och 2023 var ett fantastiskt år för oss. Vi har inte känt av lågkonjunkturen någonting, säger vd:n Peter Lundqvist.

Q-Strip har arbetat med färgborttagning av lackeringsutrustning i över 30 år, och har för närvarande 13 anställda i sin lokal på södra industriområdet i Vimmerby. För många är det ett doldisföretag. Men inom sin nisch är Q-Strip en stor aktör. Rent av störst i Sverige.

– Jag brukar säga att vi trivs bra med att jobba hårt i det tysta, säger Peter Lundqvist och spricker upp i ett stort leende. Om man tittar på Sverigemarknaden är vi omkring fem företag som erbjuder den här tjänsten, varav vi har högst omsättning.

undefined
Q-Strip rengör krokar och fixturer som har använts vid lackering. För närvarande är det 13 personer som jobbar i fabriken på Fönstergatan, mellan Arla och Ceos.

Den viktigaste pusselbiten 2023 var att företaget tecknade ett nytt och utökat avtal med Scania i Oskarshamn. Det handlar om ett ”flerårigt avtal” som ger en bra grund inför framtiden.

– Vi har valt att inte berätta längden på avtalet, men det är mer än tre år. Det känns väldigt bra. Scania är vår största kund och det är en kvalitetsstämpel att de vill fortsätta samarbetet.

Q-Strip riktar sig främst mot företag, som behöver hjälp med att rengöra krokar och fixturer som har använts vid lackering.

– Varje år har vi 150-180 kunder och det är en del nya affärer på gång. Framtiden ser spännande ut, säger Peter Lundqvist.

Finns det några mörka moln?

– Nej, inte i nuläget. Vi har inte fått någon feedback från kunderna att det kommer bli något drastiskt ras.

2022 hade Q-Strip en omsättning på cirka 16,7 miljoner kronor. Den siffran kommer vara högre i det kommande bokslutet. Vd:n vill inte avslöja några siffror än, men han säger att ”företaget gör ett bra kliv omsättningsmässigt”.

undefined
Den nya solcellsanläggningen består av 423 paneler och ska stå för 20 procent av företags elförbrukning. Ekonomiskt handlar det om en investering på 1,8 miljoner kronor.

Parallellt med de vardagliga affärerna genomför Q-Strip en stor energisatsning. Nyligen installerades det 423 solpaneler på taket.

– De ska producera drygt 160 000 kWh per år, vilket motsvarar ungefär 20 procent av vår förbrukning. Ekonomiskt är det en investering på 1,8 miljoner kronor, säger Peter Lundqvist.

Varför gör ni den här satsningen?

– Vi hade ett treårigt elavtal som gick ut vid årsskiftet och då ville vi investera i solceller för att få en bättre kontroll över kommande elkostnader. Dessutom finns det kundkrav på att vi ska tillhandahålla ren el.

– Utöver solcellsanläggningen har det gjorts en del andra åtgärder för att hitta energitjuvar och trycka ner elförbrukningen. Nästa steg är att byta till LED-belysning i hela fabriken.

undefined
Peter Lundqvst på Q-Strip och Johan Carlsson på OTM Energi.

Det är Vetlandaföretaget OTM Energi som har levererat och monterat solpanelerna. Där är den lokale sportprofilen Johan ”JC” Carlsson försäljningschef sedan några månader tillbaka.

Han gläds åt samarbetet med Q-Strip.

– Tidigare har vi främst haft uppdrag i Vetlanda med omnejd. Nu lyfter vi blicken och utökar vårt säljområde, vilket gör att vi tittar på bland annat Vimmerby och andra ställen i Kalmar län. 

För ett år sedan var det extremt mycket snack om solceller. Hur är läget på marknaden nu?

– Det är bra tryck. Vi räknar på många offentliga upphandlingar och många bostadsrättsföreningar tittar på det. Sen kanske inte försäljningen är på samma nivå som förra året. Då ringde folk själva och ville ha solpaneler. Där är vi inte riktigt nu, men vi ser att marknaden sakta men säkert vänder uppåt igen. Något som är på tapeten för tillfället är att komplettera sina solceller med batterier och energilager. Det är något som blir allt mer populärt hos både företag och privatkunder, säger Johan Carlsson.

De använda fixturerna doppas ner i det här badet, som består av färgborttagningsmedel. "Sedan ligger de kvar ett antal timmar, innan de spolas av och återlämnas till företaget", säger Peter Lundqvist.
De använda fixturerna doppas ner i det här badet, som består av färgborttagningsmedel. "Sedan ligger de kvar ett antal timmar, innan de spolas av och återlämnas till företaget", säger Peter Lundqvist.
Om Q-Strip

Företaget grundades 1989 av Arne Lundqvist. Affärsidén är att erbjuda färgborttagning av lackeringsutrustning, med kemisk och termisk teknik. Kunderna finns främst inom fordonstillverkningen och tyngre industrier.

Fram till 2000 bedrevs verksamheten i ett garage i Södra Vi. Ett par större affärer gjorde att företaget flyttade till Vimmerby.

2006 köpte Q-Strip en industritomt på Fönstergatan, mellan Arla och Ceos. Två år senare var den nya lokalen inflyttningsklar.

Peter Lundqvist har varit vd sedan 2017. I nuläget har företaget 13 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!