Vimmerbybo frias från åtal om grova sexbrott mot barn

En Vimmerbybo som åtalats för fyra fall av grov våldtäkt mot barn samt ytterligare sexbrott mot barn frias från alla åtalspunkter.

Domstolen friar en man som åtalats misstänkt för flera fall av grov våldtäkt mot barn i Vimmerby kommun.

Domstolen friar en man som åtalats misstänkt för flera fall av grov våldtäkt mot barn i Vimmerby kommun.

Foto: TT-Bild Henrik Montgomery

Vimmerby2022-01-20 11:31

Det framgår av domen i Kalmar tingsrätt på torsdagsförmiddagen.

Mannen som är i 40-årsåldern åtalades i slutet av förra året för fyra fall av grov våldtäkt mot barn. Fyra fall av sexuellt övergrepp mot barn samt ett fall av sexuellt ofredande. Brott som enligt åtalet skulle ha skett under en tvåårsperiod fram till och med hösten 2021.

Nu friar tingsrätten mannen på samtliga åtalspunkter. Rätten hänvisar främst till de två målsägandes vittnesmål. Rätten konstaterar att båda målsäganden gett bra allmänna beskrivningar om relationen till mannen, men när det kommit till händelser kopplade till åtalspunkterna beskiver tingsrätten ett av vittnesmålet som mycket kargt, detaljfattigt och tveksamt i viktiga delar.

"Bristerna i bevishänseende i de berättelser som lämnats av målsägandena uppvägs inte upp av den övriga bevisning som lagts fram eller av de vittnesförhör som hållits" skriver rätten bland annat.

Därmed frias mannen från samtliga brottsmisstankar och kraven på skadestånd på 110 000 respektive 230 000 kronor från de två målsägandena avslås.

Mannen som suttit häktad sen den 2 december försätts i och med domen på fri fot.

Assistentåklagare Emma Olsson är än så länge sparsam med kommentarer till den friande domen.

– Jag har tagit del av domslutet, men har inte läst igenom tingsrättens skäl till beslutet ännu. Därför kan jag inte svara på om det finns anledning att överklaga till hovrätten eller inte, säger hon.

En överklagan ska ske inom tre veckor

Vittnesmålen som lämnats av två målsäganden har stora brister anser, Kalmar tingsrätt.
Vittnesmålen som lämnats av två målsäganden har stora brister anser, Kalmar tingsrätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!