Nära ett kilo amfetamin och tusen MDMA-piller stoppades

I början av juni, med ett dygns mellanrum, stoppas två paket i tullen. I paketen finns cannabis, samt stora mängder amfetamin och MDMA. Tullen beslagtar narkotikan och byter ut innehållet innan paketen fortsätter sin färd till mottagarna som finns på två orter i Vimmerby kommun.

993 MDMA-tabletter fanns det vita vadderade kuvertet som var adresserat till mannen i 45-årsåldern.

993 MDMA-tabletter fanns det vita vadderade kuvertet som var adresserat till mannen i 45-årsåldern.

Foto: Tullverket

Vimmerby2022-08-22 20:00

Det är vid PostNords terminal i Torsvik, Jönköping, som de båda paketen stoppas. Båda paketen har skickats från en avsändare i Nederländerna. Det första paketet anländer den 4 juli och innehåller 488 gram amfetamin och 993 MDMA-tabletter. Paketet, som består av ett vitt vadderat kuvert, är adresserat till en man i 45-årsåldern, boende på en mindre ort i Vimmerby kommun. 

Det andra paketet anländer till Torsvik ett dygn senare. Tullen beslagtar innehållet; 446 gram amfetamin och 39,9 gram cannabis. Adressen på paketet går till en man i 55-årsåldern boende på en annan mindre ort i Vimmerby kommun.

Tullen byter ut innehållet i de båda paketen mot mjöl, sockerpiller och hö. Emballaget prepareras med UV-pulver. 

undefined
993 MDMA-tabletter fanns det vita vadderade kuvertet som var adresserat till mannen i 45-årsåldern.

Den 7 juli är det dags för leverans av de båda paketen. På plats i de båda mindre orterna finns ett flertal tulltjänstemän som spanar på de misstänkta. Vid 13.45 kliver den misstänkte mannen i 45-årsåldern in på den lokala butiken, dit paketet finns för uthämtning. Men vid den tidpunkten hämtas inget paket ut, utan mannen handlar lite varor och återvänder till sin lägenhet. Vid klockan 15.10 cyklar han återigen tillbaka till butiken och hämtar då ut paketet. En tulltjänsteman sitter i ett angränsande rum i butiken och ser när den misstänkte hämtar ut paketet på en övervakningskamera. 

Klockan 17.23 knackar sju tulltjänstemän på hemma hos mannen, som då grips misstänkt för grov narkotikasmuggling. Gripandet gick lugnt till, enligt anteckningar från förundersökningen. Vid den efterföljande husrannsakan hittades ytterligare 24,96 gram cannabisharts, vilket rubriceras som ringa narkotikabrott.

undefined
I det ena paketet fanns 488 gram amfetamin. Det andra innehöll 445 gram amfetamin.

Samma dag, klockan 08.50, kliver tulltjänstemän in på en annan butik i en mindre ort i kommunen. De förklarar att de vill övervaka postutlämningen, för att kunna se vem som hämtar ut ett specifikt paket. En tulltjänsteman bär en PostNord-tröja för att kunna smälta in vid postutlämningsplatsen i butiken. 

Den misstänkte mannen i 55-årsåldern kliver in i butiken för första gången klockan 18.33. Då tar han ett varv i butiken och köper diverse matvaror och snacks innan han lämnar. Knappt en timme senare återvänder han och berättar då för butikschefen att han glömt hämta ut ett paket och visar upp en avi. Mannen lämnar butiken och fångas på film av en spanande tulltjänsteman, då han packar ner paketet i sin väska.

undefined
Bild från Tullverkets förundersökning när man hittade narkotikan i paketen som skickats från Nederländerna, med slutadress hos två män i Vimmerby kommun.

20.53 kliver åtta tulltjänstemän in i lägenhetshuset där den misstänkte mannen bor. Till en början finns en viss förvirring om vilken lägenhet mannen bor i. Efter att först ha knackat på fel dörr så hittar man rätt och knackar på dörren. "Tullverket, öppna dörren omedelbart", ropar tjänstemännen och bankar hårdare på dörren när de upplever att deras kommando inte hörsammas. Dörren låses upp och öppnas av den misstänkte mannen som håller en yxa i höger hand. Två tulltjänstemän drar sina tjänstevapen och kommenderar mannen att släppa yxan. Mannen gör som han blir tillsagd och han grips därefter och blir belagd med handfängsel.

undefined
När Tullverkets tjänstemän knackade på hos en av de misstänkta männen så öppnade han med en yxa i handen. Tulltjänstemännen fick dra sina tjänstevapen.

De båda männen har suttit häktade sedan den 11 juli och under måndagen lämnades åtal in till Kalmar tingsrätt. Mannen i 45-årsåldern misstänks för grov narkotikasmuggling samt ringa narkotikabrott. Mannen i 45-årsåldern misstänks för narkotikasmuggling av normalgraden. De båda männen förnekar brott och säger i förhör att de inte visste vad som fanns i paketen. 

Vimmerby Tidning

2022

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!