"Du ska be om ursäkt, Herman!"

Snart 82-åriga Estelle Samuelsson på Drottninggatan i Vimmerby har svårt att smälta att populärhistorikern Herman Lindqvist ogillar den nya prinsessans namn. - Det låter inte klokt att han sagt det han påstås ha sagt. Jag tycker han ska be om ursäkt offentligt.

Vimmerby2012-03-01 07:10


När morfar kungen nyligen berättade att kronprinsessparets lilla flicka ska heta Estelle Silvia Ewa Mary blev Estelle Samuelsson i Vimmerby lycklig. Hon är ett stort fan av kungahuset och har bland annat skrivit brev till Folke Bernadotte i Mainau och i julas skickade hon en broderad julklapp till kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Helt otippat
- Deras val av namn gladde mig i allra högsta grad. Och det var ju helt otippat.
Det dröjde inte länge förrän de första gratulanterna hörde av sig och på bassängträningen samma eftermiddag fick hon till och med blommor.
Men säg den lycka som varar. När författaren och historikern Herman Lindqvist i flera medier talade om att han var "chockad" över namnet och sa att "det låter inte klokt, som namnet på en nattklubbsdrottning", blev Estelle både arg och ledsen.

1 217 Estelle
- Hur kunde han? Har han verkligen sagt så är det inte klokt. Jag tycker verkligen att han ska gå ut och be om ursäkt, ordentligt och offentligt. I första hand till kronprinsessparet, naturligtvis, men han förolämpar alla oss 1 217 flickor och kvinnor som bär det klingande namnet Estelle.
Själv är hon stolt och nöjd över sitt namn. När hon föddes hemma i Svanabyn i Dorotea socken den 12 mars 1930 var det barnmorskan som kom med namnförslaget.
- "Flickan ska heta Estelle", sa hon till mamma och hon hade då i tanke att greve Folke Bernadotte och hans Estelle var nygifta.
Medan barnmorskan, som hette Undin, fortfarande var kvar i hemmet fick hon bud till Skallvattenberget, dit hon troligen fick åka häst och släde genom den snöiga skogen i väglöst land. Och den lilla flickan fick namnet Britt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om