Dubbelt så dyrt i Vimmerby som i Hultsfred

Bostadsrättspriserna i Kalmar län stiger mest i landet. I Vimmerby och Hultsfred skiljer sig priserna åt rejält.

Bostadspriserna i landet stiger. Kalmar län har den högsta ökningen på bostadsrätter.

Bostadspriserna i landet stiger. Kalmar län har den högsta ökningen på bostadsrätter.

Foto: Genrebild, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Vimmerby2021-08-14 06:00

De senaste månaderna har bostadspriserna i Kalmar län ökat. Bostadsrätterna har ökat med 7 procent vilket är den högsta ökningen i landet.

I Vimmerby och Hultsfred visar siffrorna att det är nästan dubbelt så dyrt att bo i Vimmerby än i Hultsfred. Medelpriset för en bostadsrätt i Vimmerby är 13 956 kronor per kvadratmeter och i Hultsfred 6 039 kronor per kvadratmeter. Något som Björn Stirdh, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, har svårt att säga vad det beror på.

– Det har sett ut så sedan jag började jobba här 2008, och varför är svårt att svara på. Det går i vågor, ibland jämnas det ut litegrann när framförallt priserna i Hultsfred stiger, säger han.

Varför priserna i Kalmar län har den högsta ökningen i landet tror både Björn Stridh och Marcus Svanberg, som är vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, beror på en coronaeffekt – att allt fler köper bostäder utanför de större städerna.

– Det görs ovanligt många och snabba bostadsaffärer för säsongen, även om antalet bostäder till salu alltid är lägre under sommaren. Svenskarna har under pandemin på ett historiskt unikt sätt omvärderat var och hur de vill bo – den trenden väntas fortsätta även när samhället successivt öppnar upp allt mer, säger Marcus Svanberg.

– Inlandskommunerna har lägre nivå på priserna från början och då blir procentökningen en ganska kraftig skillnad, andra län har högre priser sedan innan och då blir inte procenttalen lika stora, säger Björn Stridh.

Björn Stridh på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Björn Stridh på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!