Nytt rekord för Vimmerby Camping: "Vi älskar det här"

En ny mentalitet är på väg att ta form i Vimmerby. Det menar Hampus Weth Wolmeryd på Vimmerby Camping, som har fått en kanonstart på sommaren.

På den nyanlagda sandterrassen har ägarfamiljen till Vimmerby Camping tagit plats: Leyton, 4 år, Hampus Weth Wolmeryd, Chloe, 1,5 år, och Elisabeth Weth Wolmeryd.

På den nyanlagda sandterrassen har ägarfamiljen till Vimmerby Camping tagit plats: Leyton, 4 år, Hampus Weth Wolmeryd, Chloe, 1,5 år, och Elisabeth Weth Wolmeryd.

Foto: Maria Fabien

Vimmerby2024-07-04 06:00
undefined
I väntan på att semestern ska börja.

Vid incheckningen till Vimmerby Camping köar husbilar och husvagnar. Det är fullt hela juli månad och för att få plats krävs det att man är ute i god tid. 

– Så fort du känner de första solstrålarna i ansiktet måste du boka, säger Hampus Weth Wolmeryd.

Han ger som ett exempel fotbollsturneringen Bullerby cup, där campingplatserna tog slut på bara ett par timmar efter att bokningen öppnat. Det går med andra ord bra för Vimmerby Camping.

Bra är egentligen inte tillräckligt för att beskriva framgångssagan. I sex år har Hampus Thorstensson och hans fru Elisabeth Wolmeryd, som tillsammans äger och driver Vimmerby Camping, sett en utveckling som i år slår alla rekord. Antal gäster har ökat med nästan 40 procent. Förra året hade de 1502 unika bokningar, i år är de redan uppe i 2022 stycken.

Deras prognos från i våras har överträffat alla förväntningar.

– Det är andra rekordet för i år. Redan i maj bjöd vi all personal på tårta och nu är det dags igen, säger Hampus Weth Wolmeryd.

Elisabeth Wolmeryd tror att det finns ett uppdämt behov av att få komma ut och semestra. Det är inte bara Vimmerby Camping, utan alla boendeanläggningar i Vimmerby har en rekordsommar, berättar hon innan hon hastar vidare för att beställa mer diskmedel. 

Anledningarna är många, förutom sänkt ränta och stabilare elpriser, spelar även gynnsamma klämdagar en roll. Det har helt enkelt varit ovanligt många i år.

Men det finns ytterligare en faktor som verkar ha skapat den uppåtgående trenden – en förändrad mentalitet bland lokalbefolkningen och inom näringslivet, enligt Hampus Weth Wolmeryd.

– Jag upplever en annan inställning till turister från boende i Vimmerby. Innan sågs turister som något besvärligt och oönskat. Det blev fullt på restauranger och mycket köer. Men en restaurang som har fullt hela sommaren kan ha öppet hela året och utveckla sin verksamhet. Det är som om Vimmerby sakta men säkert börjar förstå vilken nytta turistnäringen är för alla.

Han berättar att turister idag blir bemötta mer välkomnande och med ett öppet sinne. Om de är vilsna får de hjälp att hitta vägen och personal är välvilligt inställda i större utsträckning än tidigare. Även näringslivet har förstått hur de bättre kan ta del av varandras kompetens och samverka i större utsträckning och göra Vimmerby till en attraktiv plats att besöka och bo i.

– Vimmerby håller på med något fantastiskt. Gnosjö har sin arbetsamma anda, medan Vimmerby håller på att bygga upp en anda av nyfikna, stolta lokalpatrioter där inkludering är viktigt.

På den nyanlagda sandterassen leker deras barn Leyton, 4 år, och Chloe, 1,5 år, som precis kommit hem från förskolan. Hela sommaren bor familjen på campingen och det är mer eller mindre ett dygnet-runt-arbete.

– Det är en livsstil att bedriva camping och vi älskar det. Semester har vi hela hösten, vintern och våren, säger Hampus Weth Wolmeryd.

Då åker de gärna själva på camping för att träffa kollegor i branschen, men annars stundar en resa till ett varmt land inför firandet av svärmors 60-årsdag, berättar han.

undefined
Anne, Artur 7 år, Arne, Annika, 5 år, från Tyskland har precis anlänt och packat upp sina solstolar. Barnen är redo för ett första dopp.

Vimmerby Camping gästas i första hand av svenska turister, men 30 procent kommer från Tyskland. Vimmerby Tidning träffar en familj som nyligen kört från den lilla staden Naunburg Saale, i östra Tyskland. Det är andra året i rad som de besöker campingen och familjen uppskattar läget vid vattnet. De har tidigare besökt Kalmar och Karlskrona.

– Vi brukar göra en form av "lakehopping", berättar mamma Anne.

undefined
Jennelle slår ett slag på bana sju medan mamma Jennifer och pappa Tony tittar på.

Lite längre bort vid minigolfen hittar vi en svensk familj från Väddö i norra Roslagen, som också är här för andra året i rad. Vi får veta att lekplatsen är toppen liksom den lilla matbutiken med självservice som har öppet dygnet runt.

De hade önskat att bokningen för tvättstugan hade samma självservicesystem, där man identifierar sig med BankID. Det hade hjälpt när två familjemedlemmar blev magsjuka förra året. Det blev mycket tvätt och svårt att planera tvättiderna utifrån när receptionen hade öppet. Att tvätta utanför bokad tid kostar betydligt mer.

undefined
Ägaren Hampus Weth Wolmeryd, med sina barn Leyton och Chloe, bär bort sågen som gjort sitt för dagen.

Hampus Weth Wolmeryd har ägnat dagen åt att rensa bort vassen vid strandkanten. Han kallar det för terapi att stå i våtdräkt och gå loss med "sågen".

När släktingar kommer på besök får de också hugga i med diverse uppgifter. Hans pappa brukar klippa gräset. Hur prognosen för augusti blir vågar inte Hampus Weth Wolmeryd gissa på. I slutändan hänger allt trots allt på vädret. Än så länge ser det lovande ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!