Dubbla känslor

Det sved en smula i centerpartisten Leif Larsson igår. Kärnkraftsfrågan har haft en särskild dimension i hans hjärta alltsedan har var kampanjgeneral då debatten var som hetast. - Det är klart att jag är besviken över att centern tvingats ge upp målet att avveckla kärnkraften.

Leif Larsson, c, är besviken över centerns kompromiss om kärnkraften i energiuppgörelsen.

Leif Larsson, c, är besviken över centerns kompromiss om kärnkraften i energiuppgörelsen.

Foto:

Vimmerby2009-02-06 07:14


Nu är centerpartiet, folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna överens om att häva förbudet mot nybyggnad av kärnkraft. "Centern säljer sin själ", hävdar somliga.
Leif Larsson, tidigare centerpartistiskt kommunalråd i Vimmerby och numera ordförande i Regionförbundet, har sedan ungdomen engagerat sig hårt mot kärnkraften, både som distriktsordförande för CUF i norra Kalmar län och som kampanjgeneral i Västervik.
Igår var han på centerns kommundagar i Visby, där dagens energiuppgörelse naturligtvis var en het fråga. När vi får tag på honom är han på väg för att höra miljöminister Andreas Carlgren presentera innehållet i uppgörelsen och senare under kvällen ska det bli telefonmöte på länsnivå, där man ska diskutera energiuppgörelsen och framtiden.
Du är besviken?
- Det kan jag inte sticka under stol med. Jag tror nog att vi är många centerpartister som känner att vårt parti tvingats kompromissa om kärnkraften för att få in satsningarna på alternativa energikällor - men jag är också glad för att det nu äntligen finns en uppgörelse om just alternativen. Det är jätteskönt.
Leif Larssons grundinställning till kärnkraften är densamma som förr:
- Jag tycker fortfarande att det är en felaktig energikälla, ett storskaligt energisystem som inte passar in i det samhälle jag vill skapa och dessutom med risker i hela kedjan, från uranbrytningen till slutförvaringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om