Duschtimer till skolbarn för att spara vatten

Under de två sista skolveckorna kommer alla kommunens elever i låg- och mellanstadiet att få en duschtimer för att hjälpa till att spara på grundvattnet genom att halvera tiden i duschen.

Många elever har redan fått sina duschtimers, två av dem är Sara Jonmyren (tv) och Emilia Sandberg (th) som går i årskurs 5 på Vimarskolan.

Många elever har redan fått sina duschtimers, två av dem är Sara Jonmyren (tv) och Emilia Sandberg (th) som går i årskurs 5 på Vimarskolan.

Foto:

Vimmerby2017-06-07 12:15

– Barn är duktiga budbärare. Vi hoppas och tror att de ska hjälpa oss att förmedla budskapet om att vi tillsammans kan förebygga brist på dricksvatten, säger Torbjörn Swahn, vd på Vimmerby Energi och Miljö AB.
Vatten är vårt viktigaste livsmedel och en genomsnittlig person förbrukar ungefär 160 liter vatten per dygn. Den största delen används till personlig hygien och toalettspoling.
För att förebygga brist på dricksvatten gör Vimmerby kommun och Vimmerby Energi och Miljö AB, Vemab, flera aktiviteter. Införandet av bevattningsförbudet är en av dem. En annan åtgärd är att hjälpa medborgare och besökare att tänka vattensmart.
– Under de sista skolveckorna innan sommarlovet kommer vi att dela ut duschtimers till alla barn i förskoleklass och upp till årskurs sex i hela kommunen. Vi utmanar dem att duscha max fyra minuter, säger Torbjörn Swahn, vd på Vimmerby Energi och Miljö AB.
Den genomsnittliga duschtiden är 8,5 minuter per tillfälle. Genom att korta ner den tiden till 4 minuter sparar varje person cirka 45 liter vatten vid varje duschtillfälle.
– Det kan låta lite men många droppar små som det heter. Om 10 000 av våra invånare duschar 5 gånger i veckan och alla minskar ner sina duschtillfällen till 4 minuter. Då har vi sparat en hel del dricksvatten, säger Torbjörn Swahn.
Valet att dela ut duschtimers till låg- och mellanstadieeleverna var ett taktiskt beslut.
– Våra barn är föredömen, vi ser det bland annat när det kommer till nedskräpning. De är duktiga på att plocka upp och det är sällan barn som slänger batteri och aluminiumburkar i naturen. Vi tror och hoppas att de vill hjälpa oss att sprida kunskapen, säger Torbjörn Swahn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om