Dyrare att leva - och lägre lön

Lägre löner. Högre kostnader. Det har invånarna i Vimmerby jämfört med många andra kommuner.

Vimmerby2013-10-16 06:14

Är det billigare att bo i Vimmerby jämfört med andra kommuner? Inte särskilt, enligt den statistik som vår tidning har tittat på. Enligt många parametrar är det faktiskt dyrare att bo i Vimmerby jämfört med andra kommuner av liknande art och storlek.
Fastighetspriserna är i regel dyrare i Vimmerby i relation till jämförbara kommuner. I riket har Vimmerby visserligen de 118:e lägsta huspriserna, där medelpriset på ett småhus som används till permanentboende ligger på 1 015 000 kronor i SCB:s senaste mätning.
Med det är småhusen i Vimmerby kommun de sjätte dyraste i länet. I Hultsfred är husen mer än hälften så billiga: 474 000 i medelpris.

Högre skatt
Vimmerby tillhör gruppen varuproducerande kommuner enligt SKL:s uppdelning. Totalt finns 54 kommuner i gruppen, som definieras av att minst 34 procent av befolkningen mellan 16 och 64 år är sysselsatta inom tillverkning och utvinning, energi- och miljö- eller byggverksamhet.
I den kategorin ligger fastighetspriserna i Vimmerby på en tolfteplats. Alltså har 42 liknande kommuner billigare huspriser än Vimmerby.
Vad gäller skatten ligger Vimmerby över rikssnittet. Vimmerbybor skattar 32,73 procent av inkomsten, varav 21,86 procent går till kommunen. I länet ligger samma procentsatser på 32,46 procent i snitt (21, 59 till kommunen) och i riket på 31,73 i snitt (20,62 vad gäller kommunen).
Vimmerbybor skattar alltså en krona mer per intjänad hundralapp jämfört med genomsnittsmedborgaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om