Efter fjolårets rekordhöjning: Priset stiger igen

Vårflodselen blir dyrare. Igen. Efter Vimmerby Energis upphandling som pågått i tre månader under våren är det nya priset för det kommande året nu klart. Det blir 146,8 öre i elområde 3.

Priset på vårflodsel ökar i år också, om än i betydligt lugnare takt än förra året. Prishöjningen med 5,2 öre motsvarar 3,5 procent och i en jämförelse stor sig vårflodselen stark i konkurrensen.

Priset på vårflodsel ökar i år också, om än i betydligt lugnare takt än förra året. Prishöjningen med 5,2 öre motsvarar 3,5 procent och i en jämförelse stor sig vårflodselen stark i konkurrensen.

Foto: Montage

Vimmerby2023-06-05 11:56
undefined
Olle Fogelin är vd för Vimmerby Energi- och Miljö AB.

– Vårflodsel är en uppskattad modell sen många år. Att priset blivit betydligt högre de senaste åren än tidigare beror på den allmänna prisbilden på el, säger vd Olle Fogelin.

Det nya priset på 146,8 öre per kilowattimma gäller från och den 1 juli och ett år framåt. Det är 5,2 öre högre än priset för de senaste tolv månaderna. En höjning med 3,5 procent. Det är betydligt mer begränsad höjning än för ett år sen då Vårdflodselen steg med 142 procent, från 58,4 till 141,6 på en turbulent elmarknad.

Vemab har köpt in elen veckovis från vecka nio till och med vecka 22. Det nya priset på 146,8 öre motsvarar snittpriset på inköpen plus Vemabs påslag.

– Ett marginellt påslag för att täcka elförsäljningsbolagets kostnader, säger Olle Fogelin.

undefined
Det har varit stor oro på elmarknaden de senaste åren. Det återspeglar sig även i vårflodselen som ligger på en rekordhögnivå också det kommande året.

146,8 öre för en kilowattimmar el är troligen det högsta någonsin sen Vemab införde modellen med Vårflodsel 2009. Då var priset 69 öre. Det lägsta priset för vårflodselen var 2016-2017 med 31,6 öre.

Ungefär 75 procent av Vemabs kunder har avtal om Vårflodsel. Trots en ny höjning ligger priset väl till i jämförelser med motsvarande avtal på elmarknaden. På en jämförelsesajt ligger priserna från 149,45 öre och uppåt.

Samtliga de här priserna gäller elområde 3, där Vimmerby kommun ingår. Vemab har även kunder i elområde 4. Där blir det nya priset för Vårflodsel 182,6 öre. 

Utöver priset för själva elen tillkommer förstås energiskatt, elnätsavgift och en fast avgift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!