Dyrare politik trots färre ledamöter

Slopade arbetsutskott och färre politiker skulle göra nämndernas arbete både effektivare och billigare i den nya politiska organisationen. Nu visar en första utvärdering att nämndernas sammanträden kostar 400 000 kronor mer än budgeterat första halvåret i år.

Vimmerby2011-08-19 06:12

Inför fjolårets val och den nya mandatperioden sjösatte kommunen en ny politisk organisation. Arbetsutskotten i samtliga nämnder togs bort, och antalet politiker minskades också i alla nämnder utom en. Sammanlagt är det 16 politiker färre i den nuvarande organisationen.
Syftet var bland annat att utveckla demokratin, stärka fullmäktiges roll och göra den kommunala beslutsprocessen smidigare och billigare.
Nu visar en sammanställning som ekonomikontoret gjort att det inte alls blivit billigare med färre politiker och inga arbetsutskott.

Kostat mer
I samtliga nämnder utom en, barn- och utbildningsnämnden, har den politiska verksamheten, kostat mer än budgeterat under första halvåret.
- Totalt rör det sig om 400 000 kronor mer än budget, och det är kommunstyrelsen och omsorgsnämnden som skiljer ut sig mest, redovisar ekonomichefen Staffan Leijon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om