Dyrt att bygga nytt industriområde

Exploatering av Krönsmon för ett nytt industriområde blir en dyr historia. Minst 80 miljoner kronor.För att hålla ned belastningen för kommunen och markpriset för företag som vill etablera sig vill kommunen försöka få till fler tomter än tidigare och samtidigt sträcka ut exploateringen över längre tid.

Vimmerby2011-03-24 07:17

- Då kan kommunen anslå pengar år för år, och priset för industrimarken kan hamna på acceptabel nivå för företagen som vill satsa, säger kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk, M.
Det är framför allt områdets topografi som gör att exploateringskostnaden blir hög.
- Det är väldigt kuperat inom området, och stora massor måste schacktas om. Det här hamnar i slutänden på markpriset som i värsta scenariot skulle hamna på uppemot 500 kronor kvadratmetern, och det är helt otänkbart, då vill ingen etablera sig där, säger Micael Glennfalk.

En grön ridå
Som jämförelse nämner han Linköpings kommun som tar 250 kronor kvadraten för bra exponeringsläge vid E4:an och i Västervik kostar industrimarken 200 kronor kvadraten i bra läge utmed infarten.
I Vimmerby är tanken att priset ska hamna mellan 125 och 200 kronor per kvadratmeter.
- Det är bra läge intill riksvägen. Det ger exponering och det gör det lätt att ta sig till företaget.
- Det är också bra anslutning via Åbrobacken och mejeriet för en GC-väg. Det blir en grön ridå mot bostadsområdet på Trekanten och industriområdet gör att det kan bli aktuellt med fjärrvärme där, så det finns många fördelar. Samtidigt är kostnaderna att jämna ut inom området en nackdel, analyserar kommunalrådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om