Dyrt att vara ekobonde

Suget efter ekologisk mjölk är så stort att producenterna inte kan möta efterfrågan. Kjell Davidsson, som är kommunens enda ekologiska mjölkbonde, kan förstå varför så pass få bönder väljer att vara ekologiska. - Många tror att det är mer lönsamt med ekologisk mjölkproduktion. Men utgifterna är väldigt höga, säger han.

Vimmerby2008-08-06 06:27

Den ekologiska mjölken är riktigt eftertraktad. Så eftertraktad att Arla tillfälligt tvingas dra in den ekologiska standardmjölken. De ekologiska mjölkbönderna är för få och klarar inte att möta efterfrågan.

Kjell Davidsson i Tuna har varit bonde sedan 1981. Han ställde om sitt lantbruk så att det blev ekologiskt för snart tio år sedan.
- Den främsta anledningen till det var att vi hade väldigt stora arealer men få koplatser. Det gick inte ihop sig. För att höja lönsamheten ställde vi om produktionen, säger han.
Ekologiska bönder får mer pengar per liter mjölk än bönder som producerar vanlig mjölk. Dessutom kan de få stora summor i bidrag.
Men lönsamheten är ändå inte bättre, enligt Kjell Davidsson.
- Det är verkligen inte guld som glimmar. Alla tror att det är mer lönsamt att vara ekologisk. Men alla våra inköp är väldigt dyra. Jag måste köpa in spannmål och koncentrat och bara fodret kostar 80 000 kronor i månaden, säger han.
Ekologiskt foder är dyrare än vanligt foder - samtidigt som ekologiska kor inte producerar lika mycket mjölk som vanliga kor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om