Dyrt med fiber till Brantestad

Byalagsmodellen fungerar inte i Brantestad. Det menar den före detta företagaren och invånaren Anders Fransson. - Vi är ett blankt område på IT-kartan, säger han.

Ingen täckning. Brantestadbon Anders Fransson kan inte utnyttja teknikens utveckling - uppkopplingskapaciteten i Brantestad är för dålig.

Ingen täckning. Brantestadbon Anders Fransson kan inte utnyttja teknikens utveckling - uppkopplingskapaciteten i Brantestad är för dålig.

Foto:

Vimmerby2014-02-14 07:22


Brantestad har drygt 60 abonnenter hos Telia eller dotterbolaget Skanova. Men den gamla kopparkabeln som tar invånarna ut på internet har inte tillräcklig kapacitet för att tillgodose behovet av uppkoppling.
- Vi har ingen mobiltäckning, inget fiber och en kabel som fungerar ibland. Ingen kan tala om för oss hur vi ska få en acceptabel IT-kommunikation i framtiden, säger invånaren Anders Fransson.
I dagsläget har Brantestad internetuppkoppling via radiolänk i telestationen i Brantestad.
- Den har en uppkopplingshastighet på 32 Mbit/ sek. Om fyra av Brantestads 62 abonnenter streamar ett videoklipp samtidigt är kapaciteten förbrukad.

Svårt för företagarna
Fransson har varit egenföretagare under lång tid av sitt liv.
- Det gör att jag känner hårt med de unga företagare som finns här ute. Det finns cirka tio företag runt Brantestad och det är inte rimligt att de både ska driva sina företag framåt och betala dyra pengar för dåligt fungerande IT.
Österut går stamnätet i kommunens fiberprojekt mellan Vimmerby-Locknevi och Vimmerby-Tuna. Brantestad ligger mellan de båda orterna, med nästan en mil till Frödinge och en och en halv till Tuna.
- Det är en vit triangel på IT-kartan. Därför har jag svårt att förstå pratet om landsbygdssatsning i den här frågan.

"Moment 22"
Fransson anser att det ska dras en ledning mellan Frödinge och Tuna, istället för två ledningar från Vimmerby.
- Beställer man något för 70 miljoner ska man vara noga med vad man får. Nu gör man ledningar mellan Vimmerby-Tuna och Vimmerby-Locknevi, men det hade varit bättre att göra en cirkel runt tätorten.
Micael Glennfalk (M) utesluter inte ett stamnät mellan Tuna och Frödinge. Men Brantestadsborna måste bilda ett byalag.
- Itsam har inte kommit till Brantestad än, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om