Besöksnäringen Så sammanfattar landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård mötet mellan lokala, regionala och nationella beslutsfattare som samlats tillsammans med företrädare för myndigheter, företag och organisationer för att tala om besöksnäringens utmaningar och behov. Regeringens samordnare för coronautbrottets effekter på näringslivet, deltog via länk.
– Han lyssnar in, och är i stora delar överens med oss. Det han säger till oss är att fortsätta trycka på, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll.
Deltagarna är överens om att verka för ett förlängt omställningsstöd, och att 50-regeln är ett trubbigt vapen.
– Det måste finnas en logik i hur man tillämpar lagen, menar Kristina Alsér, ordförande för Turistföreningen i Vimmerby.
– Det är samma regel här inne som för en utomhusscen med plats för 2 000 personer, säger regionrådet Karin Helmersson (C).
Genom Lena Ernberg, vd för Fredensborgs herrgård, och Hampus Thorstensson från Vimmerby Camping, har deltagarna getts exempel på hur verksamheter påverkats.
– Det blir så påtagligt, man blir rörd eftersom det är personer som påverkas så dramatiskt, säger Jacob Käll.
En miljard i omsättningsförlust för företag i kommunen, permitteringar och varsel, en katastrofsommar för Vimmerby, enligt Alsér.
– Man har sommarmånaderna på sig att tjäna ihop det man ska leva på resten av året, säger Kristina Alsér.
Vimmerby kommun kommer att påbörja ett projekt med insatser för att främja besöksnäringen med region Kalmar som medfinansiärer.
Helmersson menar att det är viktiga och välbehövliga skattemedel.
– Vi visste ju redan innan det förra mötet att det skulle behövas, men vi har skrivit till regeringen tillsammans och påpekat att omställningsstödet måste gälla sommarmånaderna, säger hon.
I somras bjöd Astrid Lindgrens världs VD Jocke Johansson, kommunen och turistföreningen, in till ett konstruktivt samtal. Johansson är nöjd att så många som kan bidra till påverkansarbetet återigen samlats.
– Sen vet vi ju alla att det tar oftast längre tid än man skulle önska, säger Johansson.
– Det jag tar med mig härifrån är att man från regionalt och nationellt håll förstår - att man har insikt om hur allvarligt det är, säger Kristina Alsér.
Det Johansson önskar är att beslutsfattare tar besöksnäringens behov på allvar.
– Alla andra europeiska länder har öppna parker i någon form, det behöver göras en bedömning verksamhet för verksamhet, säger han.