E-handel och snabblån drar in fler unga i skuldfällan

Antalet 18-30-åringar som bor i Vimmerby kommun och som ansökte om skuldsanering under 2020, ökade med nästan sex gånger jämfört med föregående år.

Ann-Marie Brushane upplever att många unga som hamnat i skulder gör det på grund av att man handlat på nätet, eller tagit snabblån.

Ann-Marie Brushane upplever att många unga som hamnat i skulder gör det på grund av att man handlat på nätet, eller tagit snabblån.

Foto: Jakub Krechowicz/TT

Vimmerby2021-05-09 06:00

Siffror från Kronofogden visar att under 2019 gjordes tre ansökningar av personer i 18-30-årsåldern i Vimmerby. År 2020 inkom 17 ansökningar, vilket innebär en nästan sex gånger så stor ökning. Trots de många ansökningarna så var det bara en person i åldersgruppen som beviljades skuldsanering.

– Jag är inte förvånad, för det har ökat i hela landet i alla kategorier. Jag har inte så många unga här just nu, utan de som kommer hit är lite äldre. Jag har tolv skuldsaneringsansökningar jag handlägger nu och endast två faller in under 18–30-årsintervallen, säger Ann-Marie Brushane, budget- och skuldrådgivare på Vimmerby kommun.

undefined
Ann-Marie Brushane upplever att många unga som hamnat i skulder gör det på grund av att man handlat på nätet, eller tagit snabblån.

Enligt Brushane är e-handeln och så kallade snabblån ofta bakomliggande orsaker till att unga hamnar i skuldfällan.

– Jag har märkt att man i den här åldersgruppen sätter stor tilltro till den kreditupplysning som görs när man beställer något på nätet och man säger ”har företaget gjort bedömningen att jag klarar av det ekonomiskt så gör jag det”, men det är inte riktigt så det går till, säger hon och fortsätter:

– Det är så lätt att handla på nätet idag och lätt att förköpa sig. Kreditupplysningarna som görs hinner inte med om man handlar väldigt mycket på kort tid, då har det inte hunnit bli skulder. Tar man flera lån vid samma tillfälle så har vi sett att det går att hamna i en mycket svår skuldsituation.

undefined
"Det jag ser på de ungdomar som vi har haft här är att det har handlats på nätet och tagits mycket smålån på nätet, sen är det mycket spel också." säger Ann-Marie Brushane.

I Vimmerby kommun har 47 personer i åldern 18-25 år skulder hos kronofogden, av dessa är 15 kvinnor och 32 män. Dessa 47 personer har en sammanlagd skuld på 4 165 534 kronor. I åldersgruppen 26-34 år är det 79 personer som har skulder hos kronofogden. 47 av dessa är män och 32 kvinnor. Den sammanlagda skulden ligger på 7 149032 kronor. 

Brushane förklarar att man har ett stort arbete framför sig om man ska ta sig ur en stor skuldsättning.

– Man kan få en utmätning i sin första lön och leva på existensminimum under många år och inte kunna hyra en bostad eller ta ett abonnemang. Man begränsas hårt och därför vill vi verkligen informera om vikten av planerade budgeterade köp och lån. 

Förra året hade man planer på att besöka skolor för att ge information, men coronan satte stopp.

– Vi vill gärna få komma ut på skolorna för att få förmedla den kunskap vi har så att unga får med sig det redan från skolan och på så sätt bespara mycket ekonomiskt lidande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!