â Vi har hĂ„llit pĂ„ med det hĂ€r i 20 Ă„r och efter pandemin kĂ€nde vi att vi hamnat i ett mellanlĂ€ge och behövde göra nĂ„got, antingen vĂ€xla upp eller avveckla. Samtidigt har vi genom Ă„ren fĂ„tt en del bud, sĂ„ det blev den vĂ€gen, sĂ€ger Henrik Dunge, vd för Ă bro Bryggeri som drivit sina sex krogar genom ett separat men helĂ€gt bolag.
Första puben med Ă bro som Ă€gare blev The Bull & Bear som legat pĂ„ Birger Jarlsgatan i Stockholm city i runt 20 Ă„r. I november sĂ„lde Vimmerbybryggeriet den och tvĂ„ pubar till, The Queenâs Head och The Kingâs Fox, ocksĂ„ dom belĂ€gna pĂ„ mycket centrala adresser pĂ„ Drottninggatan respektive Kungsgatan i Stockholm.
Köpare av de tre pubarna Àr Burgsvik Group.
â De Ă€r stora i branschen och drivar bland annat Rasta och har flera krogar i Stockholm, sĂ€ger Henrik Dunge.
Det rör sig bland annat om Skansens Restauranger, DjurgÄrdsbron och Dramaten-restaurangerna med exempelvis restaurang Frippe. Nu tillförs de tre à bro-pubarna i den raden.
â Efter mĂ„nga Ă„r av uppvaktning fick vi till slut möjligheten att förvĂ€rva dessa fina pubar. Gastropubar Ă€r nĂ„got som ligger oss varmt om hjĂ€rtat, sĂ€ger Fredrik Tervaniemi, vd för Burgsvik Group, i ett pressmeddelande.
Ăven puben The Horse & Hound i Linköping har sĂ„lts.
â Det Ă€r en privatĂ€gare som tagit över, sĂ€ger Henrik Dunge.
Ăven Ă bros pub i Norrköping, The Black Lion Inn, Ă€r ute för försĂ€ljning, men dĂ€r Ă€r ingen affĂ€r i hamn Ă€nnu.
DÀremot kommer à bro att behÄlla Restaurang Brygghuset i Vimmerby under sina vingar.
â SĂ„ blir det. Brygghuset Ă€r en viktig och integrerad del i vĂ„r helhet för vĂ„r frukostmatsal, för representation och i vĂ„r turistsatsning, sĂ€ger Henrik Dunge.
Hur kan Brygghuset pÄverkas av att alla andra krogar sÀljs?
â Inte mycket alls. Det skulle kunna vara att vi inte lĂ€ngre har lika stor inköpskapacitet hos grossisterna, men jag tror inte det spelar sĂ€rskilt stor roll. De andra pubarna ligger sĂ„ lĂ„ngt ifrĂ„n sĂ„ vi har ju inte kunnat flytta personal mellan enheterna heller, sĂ€ger han.
Hur Àr lÀget för Brygghuset?
â Det Ă€r ganska bra. Vi har ju byggt om ordentligt och kommer att utveckla det vidare inför nĂ€sta Ă„r. Hur Ă€r inte klart Ă€n.
â Utmaningen Ă€r att rekrytera personal. Det gĂ€ller Vimmerby lika vĂ€l som andra platser. Det Ă€r svĂ„rt att locka ungdomar och Ă€ldre stannar inte sĂ„ lĂ€nge utan gĂ„r vidare i karriĂ€ren.