Efter 20 år i krogbranschen – Åbro säljer flera pubar

Åbro Bryggeri säljer fem av sina sex pubar. Brygghuset i Vimmerby blir kvar under Åbros vingar.
Åbro Bryggeri säljer fem av sina sex pubar. Brygghuset i Vimmerby blir kvar under Åbros vingar.

Åbro Bryggeri i Vimmerby lämnar krogbranschen. Fyra pubar är redan sålda, en är fortfarande till salu. En av anledningarna till försäljningen är följderna efter pandemin där det blivit allt svårare att rekrytera personal.

Vimmerby 6 december 2023 05:30
undefined
Fyra Åbropubar är sålda. En är till salu. "Vi hamnade i ett läge där vi behövde göra något, säger vd Henrik Dunge. Men Brygghuset i Vimmerby är av ett speciellt slag och blir kvar i bryggeriets ägo.

– Vi har hållit på med det här i 20 år och efter pandemin kände vi att vi hamnat i ett mellanläge och behövde göra något, antingen växla upp eller avveckla. Samtidigt har vi genom åren fått en del bud, så det blev den vägen, säger Henrik Dunge, vd för Åbro Bryggeri som drivit sina sex krogar genom ett separat men helägt bolag.

Första puben med Åbro som ägare blev The Bull & Bear som legat på Birger Jarlsgatan i Stockholm city i runt 20 år. I november sålde Vimmerbybryggeriet den och två pubar till, The Queen’s Head och The King’s Fox, också dom belägna på mycket centrala adresser på Drottninggatan respektive Kungsgatan i Stockholm.

undefined
The Bull & Bear i Stockholm blev Åbros första pub. Nu är den och två andra Stockholmspubar sålda till en krogkedja. Puben kommer också att flytta några hundra meter till en ny lokal.

Köpare av de tre pubarna är Burgsvik Group.

– De är stora i branschen och drivar bland annat Rasta och har flera krogar i Stockholm, säger Henrik Dunge.

Det rör sig bland annat om Skansens Restauranger, Djurgårdsbron och Dramaten-restaurangerna med exempelvis restaurang Frippe. Nu tillförs de tre Åbro-pubarna i den raden.

– Efter många år av uppvaktning fick vi till slut möjligheten att förvärva dessa fina pubar. Gastropubar är något som ligger oss varmt om hjärtat, säger Fredrik Tervaniemi, vd för Burgsvik Group, i ett pressmeddelande.

undefined
The Horse & Hound på Storgatan i Linköping är såld till en privat aktör.

Även puben The Horse & Hound i Linköping har sålts.

– Det är en privatägare som tagit över, säger Henrik Dunge.

Även Åbros pub i Norrköping, The Black Lion Inn, är ute för försäljning, men där är ingen affär i hamn ännu.

undefined
Åbro Bryggeri säljer fem av sina sex pubar. Brygghuset i Vimmerby blir kvar under Åbros vingar.

Däremot kommer Åbro att behålla Restaurang Brygghuset i Vimmerby under sina vingar.

– Så blir det. Brygghuset är en viktig och integrerad del i vår helhet för vår frukostmatsal, för representation och i vår turistsatsning, säger Henrik Dunge.

Hur kan Brygghuset påverkas av att alla andra krogar säljs?

– Inte mycket alls. Det skulle kunna vara att vi inte längre har lika stor inköpskapacitet hos grossisterna, men jag tror inte det spelar särskilt stor roll. De andra pubarna ligger så långt ifrån så vi har ju inte kunnat flytta personal mellan enheterna heller, säger han.

Hur är läget för Brygghuset?

– Det är ganska bra. Vi har ju byggt om ordentligt och kommer att utveckla det vidare inför nästa år. Hur är inte klart än. 

– Utmaningen är att rekrytera personal. Det gäller Vimmerby lika väl som andra platser. Det är svårt att locka ungdomar och äldre stannar inte så länge utan går vidare i karriären.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa