Efter 28 år: Nu avgår ordförande Mikael Sandström

Mikael Sandström från Vimmerby har under en lång period haft en betydande roll för mode-Sverige. Nu lämnar han sitt långa uppdrag som ordförande för branschorganisationen Stil.

Mikael Sandström lämnar ordförandeskapet i Stil inom Svensk handel, men dra sig tillbaka helt kommer han inte att göra.

Mikael Sandström lämnar ordförandeskapet i Stil inom Svensk handel, men dra sig tillbaka helt kommer han inte att göra.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2020-10-18 08:00

28 år. Så länge har Mikael Sandström suttit som ordförande för Stil inom Svensk handel. Stil är en organisation för de som är medlemmar i Svensk handel och arbetar med bland annat kläder. Nu tycker Mikael att det är dags att lämna över stafettpinnen.

– Efter 28 år kan man inte påstå att man är någon hoppjerka. Jag har funderat en längre tid, och berättat för styrelsen om mitt beslut, säger Mikael.

Som ordförande för Stil har han haft stort inflytande inom modehandeln.

– Jag har i mångt och mycket varit talesperson för modebranschen, och jag har lärt mig mycket under årens lopp. Jag känner mig väldigt privilegierad som har fått lyssna till så många kloka och insatta ledamöter, berättar han.

Hur hamnade du på ordförandeposten från början?

– Jag blev av någon märklig anledning tillfrågad om att gå med i dåvarande Textilhandlarförbundet. Jag tackade ja, och efter första året blev jag vice ordförande. Året därpå blev jag tillfrågad att bli ordförande.

Hur ser du tillbaka på tiden som ordförande?

– Det har varit fantastiska utvecklingar och förändringar, det har hänt väldigt mycket. Det har varit många kriser, "ups and downs".

Coronapandemin kommer på tal. Mikael menar att den krisen man är inne i för tillfället alltid känns som den värsta man varit med om, även om coronakrisen är speciell.

– Man glömmer så snabbt. Vi har glömt finanskrisen i början av 90-talet, IT-krashen under tidiga 00-talet och Lehman-krashen 2009.

Han går vidare till att resonera kring de lärdomar han dragit från sin tid som ordförande. Han tycker att det är svårt att ge något svar, men säger till sist:

– Du kan få ett citat av mig, mitt nya favoritcitat: "Allting har förändrats, men ingenting har hänt". Vi brottas fortfarande med samma problem, de är bara förpackade på ett nytt sätt.

Vad tänker du fokusera på nu?

– Jag kommer ha mer tid till att fokusera på företaget Sandströms som jag driver tillsammans med min dotter, Mikaela. Vi ska utveckla företaget tillsammans, vi trivs bra ihop och kompletterar varandra, svarar Mikael.

Trappa ner på heltid är inget Mikael planerar än på ett tag. 

– Jag har inte tänkt att gå i pension. Jag har många vänner som gått i pension som undrar varför inte jag också gör det. Men jag kommer inte dra mig tillbaka som golfspelande pensionär, jag är inte tillräckligt bra, skrattar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!