Efter ALVs besked: ”Svarta veckan för Vimmerby”

"Vi har inte hunnit smälta det än, vad kommer hända och hur kommer säsongen att bli", menar Hampus Thortensson på Vimmerby Camping efter beskedet att ALV nu stänger.
"Vi har inte hunnit smälta det än, vad kommer hända och hur kommer säsongen att bli", menar Hampus Thortensson på Vimmerby Camping efter beskedet att ALV nu stänger.

"Nästa vecka kommer för all framtid vara känd som "Svarta veckan för Vimmerby"", menar Hampus Thorstensson på Vimmerby Camping.

Vimmerby 26 juni 2020 12:00

På fredagsmorgonen kom chockbeskedet att Astrid Lindgrens Världs tvingas stänga för säsongen. På Vimmerby Camping har Hampus Thorstensson knappt hunnit smälta nyheten, när vi når honom under förmiddagen.

 –Jag tänker att det bara finns en till stad i Sverige som skulle kunna uppleva det Vimmerby gör just nu, och det är Skara. Båda har så tydliga dragningskrafter till stan. Göteborg som har Liseberg har till exempel väldigt mycket mer att locka med också. Den kommande veckan kommer inte vara rolig för turistindustrin, handeln och restauranger.

 

Efter att både Bullerby cup och Semesterracet tidigare ställts in på grund av Coronapandemin är det här ett tredje och tungt slag för kommunens besöksnäring.

–Vi står i en vågskål och får känna av hur starka är Vimmerby som besöksmål utan Astrid Lindgrens Värld, menar Hampus Thorstensson.

–Det här är en väldigt tung sten och vi kommer att tappa massor massor massor. Men det gäller att nu ställa om och lyfta andra saker. Vi kommer att få visa hur stolta vi är över Virum Älgpark, hur fantastiskt det är att komma ut till Norra Kvill, och allt annat underbart som det går att göra med familj. Det är viktigt att det får komma ut och synas nu. Det är för allas överlevnad, säger han.

 

Själva hoppas campingen på att de åtgärder som redan gjorts ska räcka och att all personal ska kunna jobba kvar.  

–Vi har redan gjort en kraftsamling genom att vi har stängt ner stugbyar som inte har egen dusch och toalett. Vi har också en mindre personalstyrka kontra tidigare år och i ett första skede kommer inte det här att påverka hur vi jobbar med vår personal i sommar. Jag lider med kollegorna i branschen. Vi har en lite större möjlighet till anpassning eftersom folk på sätt och vis kommer till oss med sin egen karantän. De har camping-fordon med egna faciliteter och står på stora tomter.

 

Trots utmaningarna som nu väntar är Hampus Thorstensson säker på campingens överlevnad.

–Den som inte tror att den kommer klara sig är inte en entreprenör. Det finns en sägelse som säger att en entreprenör är den människa som hoppar ut från ett flygplan utan fallskärm bara för att se om det går att bygga en på vägen ner. Just nu är vi på tusen meters höjd och saknar utrustning men visst fasiken ska vi se till att stå på fötterna när vi landar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa