Efter Bo Erikssons död: "Luften gick ur oss"

Pandemin puffar fram Näktergalens storsatsning ”Tidningsstaden Vimmerby” till 2021. Bo ”Bosse” Erikssons plötsliga död kunde ha bromsat mer än så. ”Först gick luften ur oss, men allt arbete han lagt ner ska inte vara ogjort”, säger Sven Ekberg i arbetsgruppen.

Stadsmuseet Näktergalen skulle under hösten ha öppnat storsatsningen "Tidningsstaden Vimmerby". Nu skjuts utställningen fram till nästa sommar, på grund av pandemin.

Stadsmuseet Näktergalen skulle under hösten ha öppnat storsatsningen "Tidningsstaden Vimmerby". Nu skjuts utställningen fram till nästa sommar, på grund av pandemin.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-09-29 15:30

Sven Ekberg, en av de Vimmerbybor i förskingringen med rötter i lokala journalistiken som kläckte idén om en utställning som speglar en gång Sveriges mediatätaste stad, har ännu inte tagit in att Bo Eriksson inte finns. Han avled hastigt den 16 september.

– Det är så fruktansvärt. Hela arbetsgruppen skulle träffas i Vimmerby, vi hade inte varit samlade sedan januari på grund av corona. Jag pratade med Bosse kvällen innan och han såg fram emot att ses, han var navet i gruppen.

Utställningen skulle ha öppnat den 21 november på Stadsmuseet Näktergalen. Beslutet att skjuta fram den till nästa sommar togs innan Bo Erikssons hastiga död. 

– Det hade varit konstigt att öppna den nu. Utställningen är för bra, det är för mycket arbete nedlagt och den berör alldeles för många för att ”slarvas bort” under en tid när många med all rätt är försiktiga och vi inte vill bidra till folksamlingar. Nu kan också utställningen visas längre, hela sommaren, säger Gunilla Gustafsson på museet.

Förre ambassadören Bo Eriksson, hade världen som arbetsfält med jobb i Manila. Canberra och Washington. Men ena foten alltid kvar i Vimmerby, där han först smakade på journalistik på Västerviks-Demokraten och Vimmerby Tidning.

– Han hade nog tänkt bli journalist till en början och jobbade också en tid som reporter på LO-tidningen, men sedan kom han in på UD:s diplomatutbildning och kom att stanna på UD hela livet, säger Sven Ekberg.

Utställningen skildrar lokal media då, nu och i framtiden. En bas i arbetet har varit det digra foto- och klipparkiv Bo Erikssons far, stadsbibliotekarien Thorvald Eriksson, byggde upp.

– Bo har lagt ner otroligt jobb och oräkneliga timmar i arkivet under bibblan, där han gått igenom sin fars samlade tidningsklipp. Han har hittat mycket guldkorn. Först gick luften ur oss, men vi ska fullfölja det han gjort. Allt jobb han lagt ner ska inte vara ogjort, säger Sven Ekberg.

– Bo var engagerad, hjälpsam – och rolig. Det känns bra att han hann se att det hans pappa samlat kom till stor nytta, men tråkigt att han inte fick se slutresultatet, säger Gunilla Gustafsson på Näktergalen.

Tidningsutställningen ersätts av en utmaning där besökarna kan gissa var mer eller mindre kluriga fotodetaljer från kommunen hör hemma.

Fr v Olle Larsson, tidigare typograf på Vimmerby Tidning, som byggt upp ett museum i Gränna, fick för några veckor sedan besök av Sven Ekberg och Bo Eriksson, t h.
Fr v Olle Larsson, tidigare typograf på Vimmerby Tidning, som byggt upp ett museum i Gränna, fick för några veckor sedan besök av Sven Ekberg och Bo Eriksson, t h.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!