Det hela började med en spontanansökan och slutade med ett anställningskontrakt. Efter att ha pratat med vänner och bekanta som jobbat på handelskamrar runt om i världen tyckte Alexander Högberg att Svenska Handelskammaren i London lät som en spännande arbetsplats. När han hade skickat in sitt cv tillsammans med sina kontaktuppgifter dröjde det inte lång tid förrän de hörde av sig.
– Men det var egentligen inte förrän sista mötet med VD:n som jag fick veta vilken tjänst de ville tillsätta. Innan det var det mest halvavslappnade samtal där de pratade om sin verksamhet och jag fick presentera mig själv. I min värld tänkte jag att det var mer av en "meet and greet" än en anställningsintervju, säger Alexander Högberg.
Men så var det inte, för snart därefter kom erbjudandet om att bli handelskammarens nya Marketing and Communications manager, en chefsroll där han kommer att jobba brett med allt från att producera en medlemstidning till att anordna event, och dessutom leda ett kommunikationsteam.
– Det blir min första chefsposition och det är klart att det kommer vara en helt ny situation för min del att ha det ansvaret. Det kommer att vara en utmaning som jag står väldigt ödmjuk inför och jag förstår att det kommer ta en stund att komma in i det.
När Vimmerby Tidning når Alexander Högberg är han mitt i arbetet med en visumprocess, och har fullt upp med både administrativa och praktiska saker som ska lösas innan flytten i början av januari.
Hur fungerar det med att flytta till England för att jobba nu efter Brexit?
– Just nu sitter jag och fixar med det som krävs för att få ett arbetsvisum, och det innebär att jag behöver skicka in en massa dokument men också genomföra ett språktest. Det är absolut bökigare än vad det var när jag skulle flytta ner till Bryssel. Efter Brexit har det absolut blivit svårare att ta sig in på arbetsmarknaden i London, men det är ändå några år sedan det drevs igenom och de verkar ha hittat ett system för det.
Enkelt förklarat är handelskammaren i London en opolitisk och icke-vinstdrivande organisation som finns till för att främja etableringen av svenska företag i Storbritannien.
– Vi kan guida företagen rätt i olika processer och är som ett stort kontaktnät kan man säga.
Hur blir övergången från att ha jobbat i ett väldigt politiskt sammanhang till att börja på en icke-politisk organisation?
– Det kommer nog att vara en stor skillnad. Jag trivs väldigt väl i den politiska miljön där det är snabba puckar och mycket som händer hela tiden vilket gör att man kan behöva styra om snabbt, men ur den aspekten ska det också bli skönt med lite mer planerbar tid.
Alexander Högberg för också ett resonemang kring att det, trots skillnader, finns flera beröringspunkter mellan det han sysslar med nu som pressekreterare till EU-parlamentarikern Hélene Fritzon (S), och den nya tjänsten.
– Även här i Bryssel jobbar man för svenska intressen och att göra landet bättre med EU-lagstiftning, och det är på det sättet lite samma tänk som på handelskammaren där man vill visa upp Sverige och svenska företag. Det finns vissa likheter.
Häromdagen var Högberg i London på en snabbvisit och kunde känna in stämningen i det som ska bli hans nya hemstad.
– Jag kände direkt att det var för mycket folk, så då längtade man lite tillbaka till Vimmerbys gator där det är lugn och ro.