Byggföretag i Vimmerby oroas över cementtillgÄngen

Företaget Cementa fÄr inte tillstÄnd att bryta ut mer kalksten frÄn tÀkten pÄ Gotland. Det kan pÄverka hela byggindustrin.

Om Cementa inte fÄr tillstÄnd att bryta ut mer material frÄn tÀkten i Slite pÄ Gotland riskerar det att pÄverka hela byggbranschen i Sverige.

Om Cementa inte fÄr tillstÄnd att bryta ut mer material frÄn tÀkten i Slite pÄ Gotland riskerar det att pÄverka hela byggbranschen i Sverige.

Foto: Karl Melander/TT

Vimmerby2021-08-05 06:00

Cementa stĂ„r för ungefĂ€r en tredjedel av Sveriges cementförsörjning. Cementas tillstĂ„nd att bryta ut material frĂ„n tĂ€kten i Slite pĂ„ Gotland gĂ„r ut 31 oktober i Ă„r och om utbrytningen av material frĂ„n tĂ€kten i Slite stannar till finns det risk att det pĂ„verkar hela Sveriges byggindustri. 

För Vimmerbys lokala byggföretag Byggklason och BĂ€lters Bygg Ă€r det lika ovisst som för alla andra vad som kommer hĂ€nda till hösten. De oroas över hur tillgĂ„ngen till cement kommer se ut och hur de ska klara sig om Cementa inte fĂ„r nytt tillstĂ„nd att bryta ut mer frĂ„n Slite. 

– Betongen Ă€r helt avgörande i byggbranchen, man gör grunden först och sen allt annat, det kommer lamslĂ„ den fullstĂ€ndigt, vi gjuter varje dag. Det mĂ„ste bara ordna sig, sĂ€ger PĂ€r Holmstrand vd pĂ„ Byggklason.

För byggföretagen har det varit tufft senaste tiden. PÀr Holmstrand berÀttar om hur coronakrisen pÄverkade dem med bland annat leveransproblem och menar att det nu Àr dags för nÀsta motgÄng att ta sig igenom.

– Vi vet inte om vi kommer kunna gjuta nĂ„got framĂ„t senhösten, men det löser sig nog, sĂ€ger han.

Om företagen inte kommer kunna köpa cement frÄn tillverkningen i Slite Àr det svÄrt att veta var de kommer fÄ sin cement ifrÄn eftersom större delen av cementen de anvÀnder Àr frÄn Gotland.

– DĂ„ mĂ„ste vi hitta andra leverantörer och jag skulle tippa pĂ„ att det Ă€r frĂ„n utlandet, men det Ă€r bara att följa med och se vad som hĂ€nder egentligen, sĂ€ger Sven-Åke BĂ€lter pĂ„ BĂ€lters Bygg.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!