Majblomman siktar på fysisk försäljning

Pandemin har satt krocken för den traditionella försäljningen av majblommor men i år är siktet inställt på en fysisk försäljning.
"Vi hoppas verkligen att vi får se barnen ute med sina gröna väskor på magen" säger Charlotte Lilliehorn Andersson på Majblomman i Vimmerby.

"Nu har det varit speciellt under pandemin. Barnen har inte varit ute och sålt majblommor på samma sätt som de brukar. Men vi hoppas på vanlig försäljning i år i kombination med försäljning på internet" säger Charlotte Andersson Lilliehorn, kassör i Majblomman Vimmerby.

"Nu har det varit speciellt under pandemin. Barnen har inte varit ute och sålt majblommor på samma sätt som de brukar. Men vi hoppas på vanlig försäljning i år i kombination med försäljning på internet" säger Charlotte Andersson Lilliehorn, kassör i Majblomman Vimmerby.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2022-01-21 08:00

2020 satte pandemin stopp för den fysiska försäljningen av majblommor och insamlingen över hela Sverige dök. Den lokala föreningen i Vimmerby samlade 2019 in 210 000 kronor, 2020 låg siffran istället på 12 000 kronor. 

– Då fick vi söka bidrag från en fond vilket gjorde att vi klarade oss, menar Charlotte Lilliehorn Andersson som sedan 15 år tillbaka varit engagerad i den lokala föreningen.

– Majblomman är en jätteviktigt ideellorganisation där vi hjälper så många barn vi bara kan. Det tröttnar man inte på. Jag skulle säga att det absolut finns ett behov i Vimmerby. Ansökningarna ramlar in lika ofta som vanligt. Vi brukar ligga runt 50-60 ansökningar om året. Mest kommer in innan sommar och jul. 

undefined
"De barnen som redan innan hade en besvärlig situation är dem som drabbats värst under pandemin. Det säger både vi och andra sakkunniga. Den generella trend vi ser är att människor söker majblommepengar till sina barn framför allt inför julen, men också inför sommarlovet. Så är det varje år", säger Liv Landell Major, pressekreterare på Majblomman.

I fjol kunde inte heller den fysiska försäljningen genomföras, istället hade barnen egna webbshoppar som blommorna såldes genom. Då samlades det in 147 000 kronor i Vimmerby. Men nu är intentionen att den fysiska försäljingen ska tas upp igen landet över.

– Vi hör många sakkunniga säga att viruset har blivit mycket mildare. Dessutom har vi sett att det på vårkanten brukar lugna sig. Så vi planerar att både ha försäljning på nätet och traditionell försäljning. Sedan kan jag tänka mig att vi inte alls säkert att vi kommer upp i våra vanliga försäljningsnivåer, berättar Liv Landell Major, pressekreterare på Majblomman. 

Charlotte Lilliehorn Andersson håller en förhoppning om att en fysisk insamling ska kunna ske i Vimmerby.

– Vi vet knappt hur det ser ut om en månad på grund av pandemin, så vi får se, men hoppas så klart på att en fysisk försäljning ska kunna bli av. 

Hur viktigt är det att det blir en bra försäljning i år?

– Det är klart att det är viktigt med en bra försäljning. Sedan har vi hela tiden lyckas ha pengar, och det har aldrig tagit helt slut.

Hon berättar att det vanligaste som efterfrågas i Vimmerby kommun är vanliga saker som kläder, julklappar, att kunna delta på sommarlovsaktiviteter eller åka på någon resa. 

– Ibland kan det vara cyklar och cykelhjälmar. Egentligen är det sorgligt att majblomman behövs, man önskar att vi skulle ha det så bra att den inte behövdes. Men det känns fantastiskt att kunna erbjuda hjälp när det finns ett behov. 

Majblomman

Majblomman är en ideell organisation som verkar för barns rättigheter i Sverige sedan år 1907.  Organisationen består av 4500 volontärer i 560 lokalföreningar och ett riksförbund med 15 anställda. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner. 

Källa: Majblomman

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!