"Efter en halvtimme är tröjan som en våtdräkt"

Hittills den varmaste sommaren på 260 år. Då frestar det på att förse mänskligheten med nybakt bröd.”Efter en halvtimme på nattpassen är tröjan som en våtdräkt”, säger Herluf Neessen, bagare i Vimmerby, som har ett extra hett yrke just nu.

Att baka pizza är varmare än vanligt sommaren 2018.

Att baka pizza är varmare än vanligt sommaren 2018.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vimmerby2018-08-02 17:00

Herluf Neessen plockar ut plåtar med varma frallor på sitt bageri Vibako i Vimmerby. Han har kört dubbla pass. Nattpass och förmiddagspass.

Värst är värmen på nätterna, när det mesta brödet bakas. Då går bokstavligen ugnarna varma.

– Det är klart att det blir extra varmt i bageriet en sommar som den här. Orken blir nedsatt. Många sover sämre också. Man kan inte göra annat än att gå och sucka och dricka mycket vatten.

Pizzabagarna har det lika hett om öronen i värmeböljan.

– Oj, det blir jättevarmt. Ugnarna är 300 grader och man vet nästan inte vart man ska ta vägen, säger Suada Tahiri, som jobbar i familjeföretaget Pizzeria Södra Vi och dessutom i frisersalongen i samma fastighet.

Vad gör ni för att klara värmen?

– Vi har investerat i en dyr ac-anläggning, men just nu blir det varmt ändå när vi har så mycket turister och gäster.

Även i hemtjänsten och andra arbetsplatser inom socialförvaltningen är värmen en prövning, både för personal och de man jobbar för. I Vimmerby kommun har det, som vi tidigare berättat, inte varit aktuellt att följa flera andra kommuners exempel där man beslutat att sluta städa under den värsta värmeböljan.

– Vi har över 60 arbetsplatser inom socialförvaltningen och det är olika prioriteringar för varje arbetsplats tillsammans med arbetsgruppen. Vi har inte infört några generella åtgärder, varje arbetsplats är unik. På våra boenden försöker vi att stänga ute värmen under dagtid genom att stänga fönster och vädra på natten. Det är vanligt med fläktar i allmänna utrymmen, säger Ulrika Brorsson, verksamhetschef för hälso- sjukvård och funktionshinder.

Ulrika Brorsson säger att man främst ser till att brukarna har det så bra de kan i värmen.

– Vi svalkar ner genom fotbad och blöta handdukar. De får mycket vätska i form av dricka och frukt och vi undviker att vara ute under de varmaste timmarna. Man ska komma ihåg att en del trots allt uppskattar värmen. Personalen gör ett enastående arbete och vi kan bara hoppas att värmen ger med sig framöver.

I Astrid Lindgrens Värld är utmaningen att prestera på topp i stekande sol iförd scenkläder som kanske inte alltid är de svalaste. Det är skådespelarna som är mest utsatta i värmen, säger marknads- och försäljningschef Lena Möller.

– De är ute i miljöerna så pass mycket. Vi har hanterat det på olika sätt. Skapat arbetsrotation på de mest utsatta platserna där det är möjligt och tätare paus för skådespelarna. Personalen uppmanas också att nyttja den huvudbonad som tillhör vår arbetsuniform, till exempel parkering- och informationsvärdar som har keps. Våra publikvärdar har chansen att ställa sig i skuggan under föreställningarna. Men framförallt handlar det om att få i sig vätska.

I Arbetsmiljöverkets allmänna råd rekommenderas en temperatur på mellan 20 och 26 grader. Men det finns ingen maxgräns för hur varmt det faktiskt får vara på jobbet.

– Man kan inte ställa krav på att det ska vara en viss temperatur, säger Gunnar Åhlander, sakkunnig på Arbetsmiljöverket till SVT Nyheter.

Människor är olika känsliga för värme. De flesta kan dock få svårt med koncentrationen när det blir för varmt.

– 30 grader är väl en sådan gräns när det börjar bli jobbigt, säger Gunnar Åhlander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!