Efter förseningen: Nu har Näs öppnat upp

På självaste Pippi Långstrumps 75-årsdag slog Astrid Lindgrens Näs upp portarna till sina utställningar och trädgårdar för säsongen.

Signe Björkén var en av besökarna på Näs under premiärdagen.

Signe Björkén var en av besökarna på Näs under premiärdagen.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-05-21 18:00

Som en konsekvens av coronapandemin har besöksmålet i Vimmerby dröjt med att öppna i en dryg månad.

– Vi skulle ha öppnat i april, men ville avvakta tills vi var säkra på att det kunde göras på ett ansvarsfullt vis. Det har haft sina fördelar att kunna jobba på i ett lugnare tempo, inte minst för trädgårdsmästarna som kan presentera trädgårdarna i ett väldigt vackert skick direkt, säger verksamhetschefen Mia Thelin.

undefined
Mia Thelin är verksamhetschef på Astrid Lindgrens Näs som öppnade för säsongen på Pippi Långstrumps 75-årsdag. Firandet sker bland annat genom utställningen Pippi of Today.

Vilka åtgärder har vidtagits för att minimera risk för smittspridning?

– Vi har valt att inte ha guidade turer i barndomshemmet där det är för trångt. Annars har vi gott om ytor i trädgårdarna och i restaurangdelen där vi möblerat glesare mellan borden, säger Mia Thelin.

Under öppningsdagen var det även premiär för utställningen "Pippi of Today" där historierna om tolv flickor i 10-14-årsåldern som lever på flykt lyfts fram.

– Det är Astrid Lindgren AB och Rädda Barnen som står bakom kampanjen Pippi of Today och vi har skapat en utställning i samarbete med dem. 

Den 21 maj är Astrid Lindgrens dotter Karin Nymans födelsedag och det datum Astrid gav den första boken om Pippi till Karin i present. Senare i juni öppnar även en ny utställning om Pippi Långstrump på Näs för att fira att hon fyller 75 år i år.

De första timmarna av premiärdagen hade ett 50-tal betalande besökare kommit till Näs. Två av dem var Thea och Signe Björkén.

– Vi har årskort och gillar att hänga här, sa Thea medan dottern Signe tog mer fart i gungan.

undefined
Blommor blandas med grönska i trädgårdarna på Näs.
På utställningen i den gamla Prästgården kan besökarna delta genom att skapa egna pippiflätor.
På utställningen i den gamla Prästgården kan besökarna delta genom att skapa egna pippiflätor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!