Nu öppnar Soluddens familjedaghem i Vimmerby

Efter nästan ett års försening öppnar nu Soluddens familjedaghem vid Krön. "Det känns kanonbra och pirrar i magen som bara den. Vi ser verkligen fram emot barnen som kommer och att få lära känna dem", säger Anna Reichenberger.

"Nu har vi satsat och hoppas på att allt kommer fungera. Det är jättespännande att äntligen få genomföra allt det som vi har förberett" säger Anna Reichenberger. I juni börjar de första barnen på Soluddens familjedaghem.

"Nu har vi satsat och hoppas på att allt kommer fungera. Det är jättespännande att äntligen få genomföra allt det som vi har förberett" säger Anna Reichenberger. I juni börjar de första barnen på Soluddens familjedaghem.

Foto: Daniel Söderqvist

Vimmerby2022-05-03 06:57

Sedan fler år tillbaka har paret Anna och Sören Reichenberger drömt om att starta upp ny pedagogisk omsorg i Vimmerby. Förra året började de sätta planerna i verket och beräknade att börja kunna ta emot barnen i augusti. Men tillstånden drog ut på tiden.

– När allt var klart hade alla föräldrarna redan ansökt åt plats för deras barn. Då kände vi oss lite besvikna över att vi inte kunde starta när vi tänkt oss. Men sedan har vi känt en stor tacksamhet över att vi haft möjligheten att kunna vänta in. Sören har jobbat på olika skolor och jag har kunnat vikariera på mitt förra jobb så det har gjort att vi klarat oss ekonomiskt. Fördröjningen gav oss också chansen att fördjupa allting och komma på fler idéer om hur vi kan gestalta vardagen.

undefined
"Vi har alltid gjort något med barn, till exempel lett barngrupper, hållit på med ungdomnar och varit sysselsatta med våra egna barn och deras kompisar. Jag tycker att det är fantastiks att jobba med barn. De är så ärliga. Det är så fint att se hur de utvecklas och vi vill kunna ge dem en trygg plats att vara på" berättar Anna Reichenberger. På bild är ett av rummen som gjorts iordning åt barnen.

Familjedaghemmet är ett alternativ till förskola för barn mellan 1-5 år. Totalt finns det 12 platser och nu i juni blir det premiär då de första två barnen anländer.

– Sedan kan det komma fler eftersom anmälningarna inte är klara och det är nu som många föräldrar tittar efter platser. Att det inte är fler är anmälda hittills tror jag beror på att vi är nya. Vart man placerar sitt barn är ett av de viktigaste valen man som förälder gör och då kanske man förlitar sig på vart man har haft sina barn tidigare eller var kompisar eller bekanta har sina barn.

undefined
Både Anna och Sören Reichenberger har lärarutbildningar i botten, Anna med inriktning på förskola. Sören är lärare, specialpedagog och musikpedagog.

Oavsett om det blir fler barn eller inte menar Anna Reichenberger att det känns positivt.

– Även om vi blir det minsta familjedaghemmet i kommunen får vi nu chansen att starta och visa hur bra det här kan bli. Med tiden hoppas vi på att fler ska få höra tala om oss. Det som jag tror gör oss speciella är att vi har en liten grupp, familjär stämning och djur hemma. Bästa omdömet vi kan få är om föräldrarna som kommer ha sina barn här blir nöjda och berättar vidare om oss.

undefined
"Vi har fyra ponnisar, katter och två grisar. De två sista ska flytta till älgparken i Virum om några veckor där de får en stor och fin yta att bo på. Vi kommer ha höns istället så vi kan pyssla om de med barnen och plocka ägg" berättar Anna Reichenberger.

Vad gör ni för att garantera barnens säkerhet?

– En stor säkerhetsfråga när vi ansökte till kommunen var närheten till sjön. Vi har satt upp ett staket som barnen inte kan komma över. Men det finns så många olika aspekter när det gäller säkerhet. Hos oss byter vi inte personal och bor avsides vilket gör att vi har koll på alla som kommer och går. Sedan finns det en inre säkerhet. Att barnen känner igen platsen, dagsrytm och rutiner. Det är viktigt för barns möjlighet att utvecklas.

undefined
"Vi lägger stor vikt på hantverk, att det inte ska vara massa plastgrejer. Det ska finnas ett stort utrymme till fantasi och vi vill hjälpa barnen tillverka det de vill leka med själva. Jag tror att det inte alltid tid för det i en större förskola" berättar Anna Reichenberger.

 

undefined
"Planen var från början att vi skulle jobba tillsammans både jag och Sören. Men beroende på hur många som anmäler sig blir det till en början bara vara jag som är med barnen. Annars går det inte ihop ekonomiskt" berättar Anna Reichenberger.

 

undefined
"Det är alltid okej att höra av sig eller komma ut och hälsa på oss så att man kan se huset, utemiljöerna och lära känna oss. För när det är så litet hänger det på att om föräldrarna trivs med oss också" säger Anna Reichenberger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!