– Det har varit jättespeciellt, men det kommer goda saker ur det, exempelvis det vi kallar "Vimmerby Tillsammans" har blivit ett bra samarbete som vi fortsätter med, säger Jacob Käll (C).
Trots vissa varningar om hur intensivt och utsatt uppdraget kunde bli, tog han vid som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i januari efter ett turbulent år i kommunpolitiken.
– Det är klart vi har tampats en del med det som var under 2019 även i år. Sen kom corona, så en intensivt har det varit. Framförallt ser jag att tjänstemännen jobbat hårt och sett till att allt vanligt fungerat, samtidigt som man fixat digital undervisning, löst behovet av skyddsutrustning och vad det nu har varit ute i olika arbetsgrupper, så själva pandemin tycker jag vi hanterat rätt bra, säger Jacob Käll.
Hur ser du på hur kommunen stöttat det lokala näringslivet?
– Vi tog beslut om elevluncher, hemsändningsbidrag och liknande saker och det väl bra, men flera företagare sa att det viktigaste vi kunde göra var att se till att det finns vatten i kranarna, att gymnasiet är igång, att bygglovsprocesser rullar på, allt det vanliga. Det känns befriande att om vi sköter kommunen, så räcker det, säger han.
Sen kom den förödande smällen mot Astrid Lindgrens Värld som tvingades stänga och hela besöksnäringen kraschade.
– Det är ju väldigt allvarligt, och vi hoppas att vi kan medverka till något så det blir vettigt, vi ser att vi tillsammans påverkat en del hittills, men det finns mycket kvar att göra.
Hur har krisen i fjol och coronakrisen i år påverkat beslutsfattandet?
– Det som absolut behöver göras som att ta detaljplaner, sälja tomter och sånt har rullat på, däremot har utvecklingsarbetet och planen på en ny vision för kommunen bromsat in, men vi börjar rulla igång det igen med "Alla Vimmerby" och landbygdsråden nu.
Vilka är de viktigaste beslut ni tagit hittills under din tid?
– Det är många beslut som legat laddade sen tidigare, bland det första jag var med om var att sälja de första tomterna på Krönsmon, men det är ju ett projekt som pågått över flera mandatperioder.
– Så är det med mycket och det visar hur lång tid det tar och att man måste ha tålamod och inte ta åt sig äran av allt som sker under bara en mandatperiod.
Vilka är de stora utmaningarna för kommunen?
– Budgetarbetet är en tuff utmaning. De extra statliga pengar vi får ska kompensera skattebortfallet, men det räcker inte utan det måste till besparingar och effektiviseringar.
Vad kan komma att dras in?
– Kan inte säga något om det, vi får se vad vi enas om. Men att höja skatten är det inte läge för.
– Vi står även inför stora investeringar i förskola, äldreboende och på sikt även en skola, samtidigt som vi börjar nosa på ett lånetak, så vi ser över möjligheten att privata investerare bygger.
Vad är vinsten med det?
– Vi slipper kapitalinsatsen, men vi får ju driftkostnaden. Men det finns ett stort intresse från marknaden att bygga förskola och äldreboenden.
När blir det beslut?
– Vi behöver igång med förskolan och äldreboendet under nästa år.
Det är mitt i mandatperioden, om två år är det kommunval igen, leder du centerpartiet då?
– Det får de andra i partiet avgöra, men jag står till förfogande. Visst har det varit besvärligt emellanåt, men det är ett hedersamt och spännande uppdrag att få vara med och utveckla kommunen.