Efter fyra år – här är Vimmerbys kyrkoherde

Efter fyra år utan ordinarie kyrkoherde får Vimmerby äntligen ny herde. Hélén Elfving axlar 1 oktober chefsrollen efter ett drygt år som vikarie. ”Jag vet vad jag ger mig in på. Det är roligt att få det här förtroendet”.

Hélén Elfving, som varit vikarierande kyrkoherde i Vimmerby sedan 1 juli 2019, blir ordinarie kyrkoherde från 1 oktober. "Det känns roligt att få det här förtroendet".

Hélén Elfving, som varit vikarierande kyrkoherde i Vimmerby sedan 1 juli 2019, blir ordinarie kyrkoherde från 1 oktober. "Det känns roligt att få det här förtroendet".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-09-10 14:00

Rekryteringsvägen av kyrkoherde i Vimmerby pastorat har varit både lång och krokig. Sedan augusti 2016 har tjänsten annonserats ut åtskilliga gånger. 

Efter flera tillfälliga lösningar blev Hélén Elfving, som tidigare arbetat som komminister i pastoratet, vikarierande kyrkoherde 1 juli i fjol. Nu har kyrkorådet beslutat att anställa henne som ordinarie kyrkoherde från 1 oktober – och hon bestämt sig för att tacka ja.

Magnus Carlsson, ordförande i kyrkorådet, är nöjd.

– Det känns bra att vi kommit i mål. Nu behöver vi inte koncentrera oss på rekrytering av kyrkoherde längre utan kan koncentrera oss på andra bitar i kyrkans arbete. Vi känner Hélén och hon känner pastoratet, hon sökte tjänsten när den var ute i våras och det har gått rätt väg. Hon är ambitiös och vill verkligen något med det här jobbet. Hennes bakgrund som socialsekreterare är också bra.

Möjligheten att prova på tjänsten med mentorstöd var en förutsättning, säger Vimmerbys nya kyrkoherde:

– Det är mycket nytt att sätta sig in i, men jag har fått växa in i det i lagom takt. Annars hade nog steget varit för stort. En utmaning är balansgången mellan pappersarbete och kyrkliga handlingar. Det viktigaste är det stöd jag känner från personal, ledningsgrupp och förtroendevalda.

Att det varit svårt att hitta kyrkoherde har inte avskräckt Hélén Elfving från att ta jobbet.

– Jag vet precis vad jag ger mig in i. Det är ett bra pastorat där de allra flesta anställda och församlingsbor vill att det ska gå väl. Det är roligt att få förtroendet och nu ser jag fram emot att tillsammans med personalen kunna planera mer långsiktigt. Att det blir kontinuitet istället för tillfälliga lösningar underlättar givetvis.

Hur ska ni locka fler till kyrkan?

– Vi ska anpassa oss, men inte glömma vad vi är. Jag efterlyser nya idéer, gärna från de som inte går så ofta i kyrkan. En tanke jag länge haft är ett öppet hus, men under pandemin har hela vår verksamhet varit svår att planera. Mycket skjuts upp och ligger vilande. Samtidigt behövs vi kanske mer än någonsin, inte minst för de som är ensamma. Det blir tydligt att kyrkans uppgift i kriser är att finnas till och stå kvar. Man ska veta att man alltid kan vända sig till kyrkan.

Hélén Elfving installeras av biskop Martin Modéus den 13 december.

Magnus Carlsson, ordförande i kyrkorådet, Vimmerby pastorat, är nöjd att en fyra års lång rekrytering är över. "Det känns bra att vi kommit i mål".
Magnus Carlsson, ordförande i kyrkorådet, Vimmerby pastorat, är nöjd att en fyra års lång rekrytering är över. "Det känns bra att vi kommit i mål".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!