Torka och skogsbränder runt om i världen, skyfall och extrema regnmängder. Vädret är inte som det ska vara. För den som har skog finns en del att ta tag i. Sara Jonsson jobbar som inspektor och produktionsledare på Södra Skogsägarna i Vimmerby, hon och hennes kollegor är alltid uppdaterade på risker och faror och hur man bäst undviker dem. I år har vi inte haft så mycket skogsbränder i kommunen, men ingen vet hur kommande säsonger ser ut.
– Sedan 2018, då vi i skogsbranschen blev ganska överrumplade av de många bränderna har vi blivit bättre på att hantera det. Vi tycker att det är viktigt att tänka på vilka träd man sätter på vilken mark, efter hur det passar med marken. Granen blir till exempel väldigt stressad när det är torrt, då blir det mycket skador och även granbarkborrar. Tall börjar vi sätta mer, den är tåligare för extremt klimat. Kan man sätta lövträd så är det en fördel, lövträd brinner inte lika bra.
Sara trycker på vikten av att man går ihop i sin by och har en gemensam uppsyn över skogen. Det räcker med att det åskar, då behöver man ha koll i flera dagar efteråt. Ha gärna en vattentunna och hinkar stående förberett när det väl händer. Att ha framkomliga vägar i skogen är också viktigt.
– Om man drar nya skogsvägar kan man ju försöka ansluta vägen till en sjö eller ett vattendrag. Om man har gjort det är det viktigt att ta kontakt med räddningstjänsten, så de vet det, det sker inte automatiskt. Det är också viktigt att hålla efter vägarna, röja vid sidorna så bildar de en slags brandgator, det kan hindra att eld sprider sig.
De som jobbar i skogsbranschen har daglig koll på riskområden vid långvarig torka genom FWI-värde (Fire Weather Index). Om man ser att det är stor risk för skogsbrand kan man informera skogsägare om det eller i vissa fall avråda från avverkning med maskiner som kan skapa brandrisk.
– Vi samråder med entreprenören vad som är lämpligt, ibland har vi efterbevakning av en trakt, någon får vara kvar och se så det inte börjar brinna och det kan vara att vi har nattkörning med maskinerna. FWI-värdet styr mycket hur vi jobbar, men sen får man även tänka lokalt, det kan ju komma lokala regnskurar. Vi får ett FWI-värde varje timme, så vi har bra kontroll.
Skyfall och massiva regn har varit ett problem som drabbat delar av Sverige i sommar. Under växtsäsongen drar träden en del av regnet, men i slutet kan regn ställa till problem.
– Det är viktigt att man har koll på sina diken, att man dikar ur, kollar sina trummor så att vattnet har någonstans att ta vägen, annars kan vattnet förstöra vägar.
Hösten kan innebära stormar och många fällda träd. Här gäller det att vara snabb och få virket upparbetat för att undvika blånader och problem som uppstår med blött virke.
– De har haft mycket problem med det i norra Sverige efter ovädret Hans. Maskinerna kan inte vara överallt, så det blir virke som blir liggande, får sämre kvalitet och därmed mindre betalt till skogsägaren. Den viktigaste anledningen att ta bort stormvirke är att förhindra angrepp av insekter. Här i norra Småland blev det en del regn, men inga stora skador.