Efter hotet: "Det finns en misstänkt person"

Polisen har en misstänkt person, efter det omtalade hotet mot Vimmerbys befolkning. Från kommunens håll följer säkerhetssamordnaren Håkan Westerback händelseförloppet noggrant. "I det här läget finns det ingen anledning till oro", säger han.

En Vimmerbybo är misstänkt för olaga hot och förtal, efter de blogginlägg som har fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna. "Nu är det helt och hållet ett polisiärt ärende", säger Håkan Westerback som är säkerhetssamordnare i Vimmerby kommun.

En Vimmerbybo är misstänkt för olaga hot och förtal, efter de blogginlägg som har fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna. "Nu är det helt och hållet ett polisiärt ärende", säger Håkan Westerback som är säkerhetssamordnare i Vimmerby kommun.

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-08-29 09:52

Det var i torsdags kväll som Håkan Westerback fick vetskap om det anonyma hotet. På den aktuella bloggen förekommer flera inlägg där skribenten är minst sagt kritisk mot Vimmerbybor och deras "otrevlighet", som hen anser att de bör straffas för. I ett inlägg från den 27 juli i år skriver personen att hen ger folket högst en månad på sig att bättra sig, annars kanske en hämnd sätts i verket.

Bland annat står det så här: "...tar de inte denna chans kommer det att hända något som verkligen sätter Vimmerby på sverigekartan. Och då talar jag inte om någon positiv händelse. Snarare tvärtom."   

Håkan Westerback lämnade över uppgifterna till polisen i fredags, vilket Dagens Vimmerby var först med att rapportera om.  

– Nu är det helt och hållet ett polisiärt ärende. Vi agerar utifrån polismyndighetens bedömning och än så länge har det inte resulterat i några åtgärder. Om vi från kommunens håll behöver vidta några åtgärder så kommer vi få den informationen direkt. Det finns en tät samverkan mellan myndigheterna, säger Håkan Westerback till Vimmerby Tidning.  

Hur ser du på hoten som har skrivits på internet?  

– Det som står är väldigt allvarligt. Sedan är det en bedömning som ska göras på det. Om det finns någon substans i hoten eller om det är någon person som inte mår bra. Och återigen: det är polisen som gör den bedömningen. I det här läget finns det ingen anledning till oro.  

Nu har det gått några dagar sedan hoten blev offentliga. Vad har du fått för reaktioner från Vimmerbyborna?  

– Det har skapat oro och ilska. Sedan har det blivit mycket rykten och spekulationer, vilket är farligt. Vi bor i en liten kommun och det är inte alls bra när folk spekulerar i vilken individ som har skrivit. Det blir lätt en sanning, trots att man inte har all fakta på bordet, säger Håkan Westerback.  

På måndagsmorgonen bekräftade polisen att det har startats en förundersökning om olaga hot och förtal. 

– Det finns en misstänkt person och förundersökningen leds nu av en åklagare, säger Susanne Hafström vid polisen, som inte vill ge några ytterligare kommentarer.  

• Vimmerby Tidning har sökt vice chefsåklagare Åsa Adolfsson som leder förundersökningen.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!