Alla anställda uppsagda efter konkursbeskedet

Alla anställda får gå hem och lokalen töms efter beskedet om Vimmerbyföretaget Ultratans konkurs tidigare i veckan. Enligt konkursförvaltaren Håkan Jansson kommer det att bli svårt att hitta någon som vill ta över verksamheten.

UltraTan i Vimmervby

UltraTan i Vimmervby

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-09-15 19:00

På onsdagen kom beskedet att Vimmerbyföretaget Ultratan försatts i konkurs efter över 30 år. Konkursförvaltaren Håkan Jansson, som när beskedet kom inte hade mycket att säga, träffade personalen på torsdagen och kan nu berätta mer.

– Jag beslutade att stänga verksamheten, så det pågår ingen verksamhet där länge. Personalen är uppsagd och vi håller på att städa ur lokalen. Vi ska flytta så fort vi fått iväg alla grejer som bolaget äger, säger han till Vimmerby Tidning.

undefined
Vimmerbyföretaget Ultratan producerade produkter för bland annat solarium och och gym.

Totalt påverkas fem anställda av konkursen. De är uppsagda och får lönegaranti under uppsägningstiden. Företaget har varit en av Sveriges ledande leverantörer av solarium och på frågan om anledningen bakom konkursen svarar Håkan Jansson att det helt enkelt rör sig om för dålig lönsamhet.

– I sådana här tider, pandemitider och lågkonjunktur, har människor dåligt med pengar och man investerar helt enkelt inte i sådana här grejer. Sakerna går inte att sälja, det är förklaringen, säger han.

Kommer du att försöka sälja verksamheten?

– Vi utreder det men det finns inte så mycket grejer som går att sälja, det mesta är halvfärdigt och det saknas reservdelar. Jag hoppas ju på att någon vill ta över det men jag tror att det kommer bli svårt, säger Håkan Jansson.

För snart två år sedan såldes verksamheten till nya danska ägare och det är aktiebolaget Xi2 Tan AB som nu försatts i konkurs.

Så går en konkurs till

En konkurs innebär, för ett aktiebolag, att det avvecklas genom att bolagets tillgångar används för att betala bolagets skulder. Ett bolag kan begäras i konkurs av aktiebolaget självt eller av en borgenär som har fordringar på bolaget. Tingsrätten tar upp ansökan och försätter bolaget i konkurs. Tingsrätten utser en konkursförvaltare som hanterar processen. Konkursförvaltaren redovisar till tingsrätten som avslutar konkursen och bolaget är därmed upplöst. 

Källa: Bolagsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!