Efter långa köerna: Då kan du bli kallad till tandvården

Folktandvården har lyckats komma till rätta med den kompetensbrist och de väntetider för undersökning som uppstod under pandemin.
– Har man inte blivit kallad på länge bör man bli det snart, säger Johan Hansson, tandvårdschef i Region Kalmar län.

Johan Hansson, tandvårdschef för Region Kalmar län, säger att det finns goda förutsättningar för kortare väntetider hos Folktandvården.

Johan Hansson, tandvårdschef för Region Kalmar län, säger att det finns goda förutsättningar för kortare väntetider hos Folktandvården.

Foto: Pressbild Region Kalmar län/Arkiv

Vimmerby2025-01-22 20:00

I oktober 2023 skrev Vimmerby Tidning om Folktandvårdens bemanningen var ansträngd med behov av personal på flera positioner, bland annat tandläkare. Flera personer vittnade på sociala medier om långa väntetider för undersökning, där en kvinna väntat i nästan sex år.      

– Vi har haft kompetensbrist och en kösituation på grund av pandemin. Vi behövde prioritera tandvård för barn och unga, samt akuta besvär, säger Johan Hansson som är tandvårdschef på Region Kalmar län.     

Som följd har Folktandvården inte haft förmåga att kalla vuxna patienter till undersökning. Det ska man ha kommit till rätta med nu, enligt Hansson.

– Det finns fortfarande väntetider, men förutsättningarna för att de ska kortas. Har man som vuxen inte blivit kallad på länge bör man bli det snart, säger Johan Hansson.

Hur ofta bör man bli kallad till undersökning?

– Vi arbetar utifrån nationella riktlinjer om de risker och behov som vi ser hos varje individ. Det finns ingen hälsonytta i att gå till tandläkaren oftare än vad läkaren kallar en till. Hur ofta man blir kallad baseras på den individuella tandhälsan. Det kan variera mellan 6 månader och upp till tre år beroende på hur friska tänder man har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!