Efter långa väntan: Så lyder domen om Uven

"Absolut ett steg i rätt riktning,"säger Vimarhems VD efter beskedet om att Mark- och miljödomstolen i Växjö nu har meddelat dom i tvisten gällande grannars överklagande av detaljplanen för de nya bostäderna i kvarteret Uven.

Efter ett halvårs väntan har nu domen meddelats från Mark- och miljödomstolen om kvarteret Uven.

Efter ett halvårs väntan har nu domen meddelats från Mark- och miljödomstolen om kvarteret Uven.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-11-01 15:05

Den 30 mars inkom överklagandet och på måndagen meddelades domen.

Sju klagande har överklagat beslutet om detaljplanen och menar att "den nya högsta tillåtna nockhöjden medger bostadsbebyggelse med tre våningar mot Kampgatan, vilket kraftigt förändrar kvarterets karaktär och innebär betydande olägenheter i form av skuggning och insyn i befintliga trädgårdar", och yrkar därför på att kommunens beslut ska hävas.

Men domstolen går på kommunens linje och avslår överklagan. 

"Det har inte har framkommit några omständigheter som innebär att detaljplanebeslutet bör upphävas på formell grund."

För att ha rätt att överklaga ett detaljplansbeslut så måste man vara boende i planområdet eller i direkt anslutning, eller att man berörs av beslutet på något sätt. Enligt domen så har domstolen kommit fram till att tre av de klagande inte bor inom planområdet eller på fastigheter som gränsar direkt till planområdet. Dessa tre har blivit förelagda av domstolen att styrka sin klagorätt, men bara en har lämnat in en styrkan till domstolen. Domstolen finner dock inte att omständigheterna denne har anfört inte grundar en klagorätt. 

Johan Oléhn, VD för Vimarhem, har ännu inte nåtts av domen när Vimmerby Tidning når honom. Men han är glad över beskedet att domstolen avslagit överklagan.

– Det innebär att vi så fort som möjligt ska gå vidare i processen. Vi har väntat, men inte suttit helt stilla under den här tiden. Nu gäller det att accelerera fullt ut.

Hur lång tid dröjer det tills ni kan sätta ett byggstartsdatum?

– Vi har gjort en upphandling med tillhörande tilldelning till en entreprenör och det vi ska skriva nu är en beställningsbekräftelse. Sen måste vi såklart ha ett formellt godkänt bygglov och det är väl det som tar den längsta tiden. Så jag kan inte svara på det, det handlar om när detaljplanen vinner laga kraft och hur lång tid det tar för miljö- och byggförvaltningen att hantera vår ansökan.

Magnus Danlid (C), ordförande i Vimarhem blir också glad av nyheten.

– Det var roligt att höra. Det var lite det vi hade förväntat oss i och med att vi tänkt på så många detaljer kring husets placering med hänsyn till omgivning och grannar och att vi inte ska bygga högre än husen som finns runtom idag. 

Johan Oléhn, Vimarhems VD (till höger) är glad över beskedet att det nu fallit dom gällande detaljplanen av Uven. Till vänster syns Magnus Danlid (C), ordförande för Vimarhem.
Johan Oléhn, Vimarhems VD (till höger) är glad över beskedet att det nu fallit dom gällande detaljplanen av Uven. Till vänster syns Magnus Danlid (C), ordförande för Vimarhem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!