Revisorernas kritik mot underskott på nära 25 miljoner

För lite och för sent. Både socialnämnden och kommunstyrelsen kritiseras och krävs på åtgärder för att de inte gjort tillräckligt för att försöka minska nämndens underskott i fjol som till slut blev minus 24,5 miljoner kronor.

Kommunens egna revisorer kritiserar kommunstyrelsen och socialnämnden för att man inte gjort tillräckligt för att minska nämndens underskott på nära 25 miljoner i kronor i fjol.

Kommunens egna revisorer kritiserar kommunstyrelsen och socialnämnden för att man inte gjort tillräckligt för att minska nämndens underskott på nära 25 miljoner i kronor i fjol.

Foto: Arkiv

Vimmerby2021-05-07 20:00

Det framgår av en rapport som kommunrevisorerna lägger fram i fullmäktige på måndag. 

Revisorerna anser att nämnden agerat för sent och för lite. Trots förvaltningens rapporter om ekonomin tog nämnden inte beslut om åtgärder förrän under hösten. 

"De är relevanta, men inte tillräckliga. Bland annat får fler åtgärder ingen effekt förrän 2021" skriver revisorerna bland annat.

Även kommunstyrelsen kritiseras för att man inte levt upp till följt upp nämndens svårigheter tillräckligt och för att man inte krävt en åtgärdsplan i tid. 

– Vi var medvetna att vi inte fullföljde uppsynsplikten som vi borde, vi angav att vi inte ville pressa förvaltningen under värsta pandemikrisen. Men vi tar till oss av kritiken och nu har vi beslutat om nya rutiner för uppsynsplikten, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Revisorerna noterar också pandemin, men betonar samtidigt att nämndens underskott och orsaker till det varit tydliga i flera år, 

– Vi sköt till 18 miljoner i år för att nämnden skulle få en mer rimlig budget, säger Jacob Käll.

Trots det visar första kvarttalet på ett minus på 6,3 miljoner kronor. 

– Nämnden ska redovisa en åtgärdsplan till kommunstyrelsen i slutet av maj. Det kan påverka om de blir ytterligare tillskott till nästa år, säger Jacob Käll.

Nämndens ordförande Lars Sandberg (C) ber i ett sms att få återkomma med kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!