NÀra 55 miljoner frÄn Àgarna rÀddar ALV:s ekonomi

Astrid Lindgrens VÀrlds huvudÀgare rÀddade sagoparken med ett koncernbidrag under vÀrsta covidkrisen. Det handlar om nÀra 55 miljoner kronor. Utöver det tog bolaget ett extra lÄn pÄ 75 miljoner. Nu siktar bolaget pÄ nya satsningar.

Astrid Lindgrens VÀrld i Vimmerby har en trygg Àgare att luta sig mot. Moderbolaget har gÄtt in med ett koncernbidrag pÄ nÀra 55 miljoner för att motverka effekterna av covidkrisen för parken i Vimmerby. Det redovisade Jocke Johansson för fullmÀktige pÄ mÄndagskvÀllen.

Astrid Lindgrens VÀrld i Vimmerby har en trygg Àgare att luta sig mot. Moderbolaget har gÄtt in med ett koncernbidrag pÄ nÀra 55 miljoner för att motverka effekterna av covidkrisen för parken i Vimmerby. Det redovisade Jocke Johansson för fullmÀktige pÄ mÄndagskvÀllen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-06-14 19:11

– Det var helt enkelt för att överleva, berĂ€ttade vd Jocke Johansson nĂ€r han pĂ„ mĂ„ndagskvĂ€llen presenterade Astrid Lindgrens VĂ€rlds Ă„rsredovisning för 2020 för Vimmerbys kommunfullmĂ€ktige. 

Ett Ă„r som saknar motstycke i bolagets historia.

– Vi slutar pĂ„ ett minus pĂ„ nĂ€ra 90 miljoner kronor. Det handlar om ungefĂ€r de samlade vinsterna under Ă„tta till tio Ă„r pĂ„ grund av ett felaktigt polisbeslut, sade han.

Han redovisade Àven att Astrid Lindgrens VÀrld fÄtt cirka 21 miljoner kronor i Covidstöd frÄn staten.

– Det Ă€r mycket pengar, men vĂ€ger Ă€ndĂ„ ganska lite nĂ€r det handlar om sĂ„ stora förluster som det gör, sade han.

Bolaget tog ocksÄ vara pÄ extra lÄn som staten erbjöd företag pÄ grund av pandemin.

– Vi tog upp lĂ„n pĂ„ 75 miljoner kronor helt enkelt för att överleva, sade Jocke Johansson.

Utöver det har Astrid Lindgrens VÀrld AB, tagit emot ett stort koncernbidrag.

– Det Ă€r vĂ„r huvudĂ€gare, Astrid Lindgrens Förvaltning AB som gĂ„r ett koncernbidrag med nĂ€ra 55 miljoner kronor, redogjorde Jocke Johansson.

Utöver det har bolaget ocksÄ lyft pengar ur periodiserade fondmedel pÄ runt 30 miljoner kronor.

– Det gör att bokslutet till sist stannar pĂ„ 2,9 miljoner pĂ„ sista raden, summerade han.

Han konstaterar Ă€ven att bokningarna tagit fart sen parken öppnade försiktigt den 28 maj och med mer full kraft frĂ„n den 1 juni. 

– Ni har sĂ€kert sett i media att vi haft runt 4 000 besökare i helgen. Det Ă€r ungefĂ€r vad vi kan ha med nuvarande restriktioner. NĂ€r de lĂ€ttar Ă€n mera den 1 juli rĂ€knar vi med att kunna öka till 6 000 plus att det dĂ„ ökar frĂ„n 500 till 3 000 besökare pĂ„ vĂ„ra förestĂ€llningar, allt förutsatt att vi inte skapar trĂ€ngsel nĂ„gonstans, förklarade han.

Han gick ocksĂ„ igenom flera nystarter av planer som tvĂ€rbromsades i fjol. Det handlar om att renoverings- och underhĂ„llplaner. Logen dĂ€r den tidigare SaltkrĂ„kan fanns ska byggas om till konferensanlĂ€ggning 

Dessutom avser bolaget att fortsÀtta med tredje etappen i den stora boendesatsningen som lett fram till "Lilla staden".

– DĂ„ ska man veta att den tredje etappen Ă€r lika stor som ettan och tvĂ„an tillsammans, sade Jocke Johansson.

NÀr den etappen ska vara klar framgick inte av redovisningen till fullmÀktige.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!