Efter öppningen – ALVs framtid fortfarande ansträngd

Astrid Lindgren-koncernen går med storförlust i sviterna av pandemirestriktionerna.

Tre till fyra år. Ja, så lång tid spår styrelseordförande Nils Nyman att det kommer ta innan dess att koncernen återfått samma finansiella styrka som innan coronautbrottet.

Tre till fyra år. Ja, så lång tid spår styrelseordförande Nils Nyman att det kommer ta innan dess att koncernen återfått samma finansiella styrka som innan coronautbrottet.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-05-28 14:15

Detta var något som SVTs Smålandsnytt var först med att rapportera om tidigare i veckan. Vimmerby Tidning nådde koncernens styrelseordförande, och tillika barnbarn till Astrid Lindgren, Nils Nyman för en kommentar kring hur framtidprognosen lyder för koncernen:

– Finansiellt ser vi att det kommer ta mellan tre till fyra år att komma tillbaka till samma styrka som vi hade före pandemin, säger Nyman.

En av de stora utmaningarna för koncernens olika delar, som bland annat innefattar Astrid Lindgrens Värld och Näs, blir att inte förlora tid i utvecklingspotentialer.

– Nu blir det ännu viktigare för oss att fokusera på rätt saker och blicka framåt. Vi har siktat på att max förlora två år.

Om det blir två år av förluster återstår att se. Samma dag som vi samtalar med Nyman har Astrid Lindgrens Värld säsongspremiär efter en tid av öppningsförhinder.

– Det är roligt att ha öppnat upp parken igen, och från och med den 1:a juni kommer fler kunna få uppleva den fantastiska upplevelse som där erbjuds.

Enligt den årsredovisning som SVT Nyheter granskat för koncernbolaget Astrid Lindgren Förvaltning AB gick koncernen i förlust på närmare minus 73.6 miljoner kronor under räkneåret 2020. En av de stora intäktsbortfallen kom från att Astrid Lindgrens Värld var tvunget att hålla stängt efter fjolårets polisbeslut.

Även om Sveriges återöppningsplan stegvis möjliggör för Astrid Lindgren-koncernen att återhämta sig är situationen för koncernen fortfarande ansträngd.

– 2021 kommer i slutändan ändå vara ett belastat år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!