Möt Vimmerbys två nya veterinärer

Zuzanna Daroszewska och Mateusz Hetman kommer att börja jobba på Distriktsveterinärerna i Vimmerby och Västervik i höst.
Zuzanna Daroszewska och Mateusz Hetman kommer att börja jobba på Distriktsveterinärerna i Vimmerby och Västervik i höst.

Distriktsveterinärerna har kämpat länge med rekryteringen. Nu har man äntligen lyckats anställa två nya veterinärer. Vimmerby Tidning har träffat dem.

Vimmerby 29 juli 2023 07:00
undefined
Klinikchef Lena Jakobsson, sköterska Maria Andersson, de nyrekryterade veterinärerna Zuzanna Daroszewska och Mateusz Hetman, tillsammans med hunden Treo.

I oktober börjar paret Zuzanna Daroszewska och Mateusz Hetman jobba som veterinärer i Vimmerby och Västervik. De flyttar hit från Polen.

– Vi sökte efter arbete utomlands och vi har redan två vänner som jobbar som veterinärer i Sverige. När vi åkte hit på besök slogs vi av det vackra landskapet och kände genast att det var rätt, säger Zuzanna.

De fick erbjudanden från flera kliniker, bland annat en i Kiruna.

– Det kändes för långt borta. Vi söker dessutom efter två tjänster för att vi vill vara tillsammans och ska snart gifta oss, så vi bestämde oss för det här, säger Zuzanna.

Det är så svårt att få tag på svenska veterinärer att det finns en person på Distriktsveterinärerna som bara jobbar med utlandsrekryteringar. I början av sommaren intervjuades Zuzanna och Matheusz via videosamtal.

– Det är definitivt den snabbaste rekryteringen jag någonsin upplevt. I måndags när jag kom tillbaka från semestern träffade jag dem samma eftermiddag, och vi bestämde direkt att vi ville anställa dem, säger klinikchefen Lena Jakobsson på Distriktsveterinärerna.

Zuzanna fick sin licens för snart ett halvår sedan och har lång erfarenhet som sköterska. Mateusz har både vetenskaplig och klinisk erfarenhet och är specialutbildad i anatomi.

– Vår erfarenhet av polska veterinärer är väldigt bra, de är kompetenta och arbetar hårt. Utbildningen i Polen håller väldigt hög standard, säger Lena Jakobsson.

undefined
Zuzanna Daroszewska och Mateusz Hetman kommer att börja jobba på Distriktsveterinärerna i Vimmerby och Västervik i höst.

Zuzanna och Mateusz har redan börjat lära sig svenska.

– Vi vill kommunicera med djurägarna på svenska, även fast nivån på engelska här är väldigt hög, säger Mateusz.

Nu rullar anställningsprocessen vidare med ansökan om svensk legitimation och svenska personnummer. Samtidigt ramlar det in erbjudanden om hus som Zuzanna och Mateusz kan hyra.

– Vi är så glada över att Distriktsveterinärerna hjälper oss genom processen, säger Mateusz.

Arbetsmiljön i Polen har varit krävande och Zuzanna ser fram emot att kunna ta lunchrast på sitt nya jobb.

– Jag är så lycklig över 30-minutersrasten. Vi har många kompisar i Polen som letar efter jobb, vi borde försöka att få hit dem, säger Zuzanna.

Distriktsveterinärerna har varit hårt drabbade av veterinärbristen. Idag arbetar två veterinärer på kliniken som är 65 år och valt att stanna kvar istället för att gå i pension. En annan veterinär är mammaledig, och en annan får snart barn.

– Vi ser fram emot att de kan börja i höst. Det är en enorm lättnad, säger Lena. 

undefined
Lena Jakobsson, Zuzanna Daroszewska och Mateusz Hetman ser fram emot hösten. "Alla här har varit så välkomnande" säger Zuzanna.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa