Rysk invasion har redan påverkat svenska bönder

Rysslands invasion i Ukraina kommer bli ett nytt hårt slag för de svenska bönderna. Situationen medvetandegör även hur beroende vi är av omvärldens export.

"Vi bönder ser att vi behöver en krisberedskap", säger Eleonor Nilsson.

"Vi bönder ser att vi behöver en krisberedskap", säger Eleonor Nilsson.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-02-26 10:00

Under fredagsmorgonen meddelades att bensinpriserna kostar 20.14 kronor per liter och dieseln 22.67 kronor. Dagen innan meddelade oljebolaget Preem att de fryser sin import av rysk råolja till Sverige.

– Jag känner att man inte hunnit tänka på hur det drabbat en själv ännu utan snarare på hur förskräckligt det är för dem i Ukraina. Men vi kommer börja märka av det snart och det påminner oss om hur beroende vi är av omvärlden, säger Eleonor Nilsson, delägare i Flaka Mjölk AB, ordförande i Vimmerby LRF:s kommungrupp samt vice ordförande för LRF Sydost.

Utöver de ökade bränslekostnaderna oroas hon över att bönderna i stor omfattning använder konstgödsel från Ryssland och foder i form av korn från Ukraina.

– Det vi har sett tidigare är många ökade omkostnader. Frågan är om det blir en brist på foder och diesel? Hur ska vi då ens få tag på det? Det man är lite rädd för nu är att vi är i händerna på omvärlden och tydligt kan se att en person kan styra så otroligt mycket.

undefined
Eleonor Nilsson på Flaka Mjölk säger att Rysslands invasion i Ukraina påminner oss om hur beroende vi är av export från omvärlden.

Hur har ni påverkats själva?

– Rent akut så får vi fundera vad vi behöver fylla på våra lager med och om vi kommer få det som vi har beställt sedan tidigare. Om det blir en brist på varor kommer våra och andra bönders livsmedelsprodukter även bli dyrare.

Den 14 februari presenterade regeringen att de kommer dela ut ett stödpaket till lantbruksföretag på en miljard kronor. Den största delen av pengarna kommer gå till att betala tillbaka två kronor på dieselskatten för jord-, skogs-, och vattenbruksverksamhet. Nu när bränslekosterna skjutit i höjden hoppas Eleonor att staten inte "köper sig tid med stödpaketet" utan att de tar tag i frågan om långsiktiga lösningar.

– Vi bönder ser att vi behöver en krisberedskap, vilket vi inte har nu. Vad gör vi om gränserna stängs? Vi har för låg självförsörjningsgrad och måste bli bättre på inhemska drivmedel. Redan under corona såg vi hur beroende vi är av omvärlden och även om vi har en livsmedelsstrategi känns det inte som att vi går ditåt ännu.

Oberoende torsdagens besked att Ryssland invaderat Ukraina, hade LRF Sydost regionstyrelse ett styrelsemöte samma dag. Nyheten har skapat oro bland deltagarna, menar Eleonor.

– Nu är det så otroligt många frågetecken om vad som kommer hända. Konsekvenserna kommer kanske märkas vid nästa foderräkning. Men jag tror att detta kommer påverka hela samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!