Satsningen: "Jag vågade knappt drömma om att gå runt"

Mitt under pandemin startade Alice Hartvig upp Klang Studios i Vimmerby. "Det har gått bättre än vad jag vågat tro", berättar hon.

Alice Hartvig startade sin musikskola i september och redan till vårterminen utökas verksamheten. "Det märks att det börjar ge lite ringar på vattnet. Jag har fått mycket fin respons."

Alice Hartvig startade sin musikskola i september och redan till vårterminen utökas verksamheten. "Det märks att det börjar ge lite ringar på vattnet. Jag har fått mycket fin respons."

Foto: Julia Eriksson

Vimmerby2021-12-25 06:00

27-åriga Vimmerbybon Alice Hartvig valde i år att satsa på eget företag. I september gick startskottet för musikskolan Klang Studios på Sevedegatan och nu har första terminen med körundervisning och sång- och instrumentlektioner avslutats. 

– Jag är supernöjd och har till och med gått plus. Det hade jag aldrig vågat hoppas på. Men det största pluset är att jag nu får jobba med det jag älskar. Hela den här terminen har jag fått påminna mig om att jag gör detta, att det är jag som äger företaget och bedriver undervisningen. Det känns så häftigt, berättar hon. 

undefined
"Det är svårt att veta hur det ska gå i början. Men jag har till och med gått plus. Det hade jag inte ens vågat hoppas på" , berättar Alice Hartvig.

Alice Hartvig valde att nu i början arbeta med det egna företaget på halvtid och ha andra jobb på sidan av. Ett beslut som hon i efterhand är nöjd med.  

– Jag försöker att inte ha för mycket prestation och förväntningar på mig själv. Jag känner inte att jag behöver stressa med att göra detta på heltid utan har landat i att det får ta sin tid att bygga upp verksamheten. Bara det att synas och höras, att folk ska inse att jag finns, tar tid.

Men intresset menar hon har börjat att växa mer och mer. Därför utökas verksamheten redan till hösten från tre till fem körer.  

– Det är fler och fler som hör av sig och som bokar. Det känns som att det finns ett hål att fylla i Vimmerby, att det behövs att det finns sångundervisning för alla, oavsett ålder och förmåga. Hittills har min yngsta elev varit sex år och min äldsta närmare 80. För min del gör det att ingen dag, ingen lektion, är den andra lik. Jag måste hela tiden anpassa undervisningen efter vem det är som kommer och det gör det så roligt. 

undefined
Alice Hartvig uppträdde tillsammans med sina tre körer den 28 november i Vimmerby. "I vår kommer jag att dela upp barnkörerna lite mer i jämnare åldersspan. Denna termin har den yngsta varit sex och den äldsta 13 i samma kör. Så det har varit en liten utmaning att bedriva en undervisning som tillgodoser behoven åt båda håll, det får varken bli för svårt för de yngre eller för tråkigt för de äldre. Det har varit en balansgång."

Vad har du haft för utmaningar hittills?

– Jag känner att jag har haft det ganska lyxigt och har inte haft så många utmaningar. Jag vill utgå från att musik ska vara opretentiöst, lättsamt, och kul. Om jag har den inställningen tror jag att det smittar till mina elever också. Så det tror jag minskar mängden utmaningar. Man tar det för vad det är helt enkelt. 

Har du någon gång under ångrat dig?

– Absolut inte. Sedan får man se om företaget kommer att hålla sig flyttande i framtiden. Men jag mår inte bättre av att spekulera om det utan jag kör på det som känns bra nu. Det är en fantastik grej att få jobba med sin passion och möta människor som får upptäcka det magiska med sång och musik. Så jag är jättestolt och positiv till vad framtiden har att erbjuda. 

“Egentligen så tror jag att den största utmaningen är att gå från noll till hundra. Att plötsligt stå där och säga "här är min musikskola, kom till mig"”, berättar Alice Hartvig.
“Egentligen så tror jag att den största utmaningen är att gå från noll till hundra. Att plötsligt stå där och säga "här är min musikskola, kom till mig"”, berättar Alice Hartvig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!